Wykonanie

Ostatnimi czasy w jednym z marketów natrafiłam na okazyjnie tanią mieszankę
mrożonych warzyw na patelnię. Chińską mieszankę. Jej skład prezentował się z jednej strony intrygująco, z drugiej zaś... sami zresztą zobaczcie:-
pędy bambusa-
kiełki fasoli-
grzybki mun-
papryka-
marchew-
por-
cebulaLubię wyzwania, ale nie lubię warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy
kurczaka, a dla urozmaicenia do całości przyrządzimy smażony
ryż z
curry.Składniki:- 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię- 2
piersi z kurczaka- 2 szklanki
ryżu sypkiego-
olej /
oliwa-
curry- jarzynka czy tam inna
vegeta-
przyprawa do gyrosa- czerwona
słodka papryka-
zioła prowansalskie-
pieprz-
sól-
pomidory (opcjonalnie)

Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, a jeśli nie mamy takiej opcji, to choć dwie godzinki przed właściwym przyrządzeniem - tak, chodzi o zamarynowanie
mięsa. Piersi, jak widać na zdjęciu powyżej, kroimy w paseczki i marynujemy w
przyprawie do gyrosa, czerwonej
słodkiej papryce (jak ktoś lubi to może również i ostrej dodać), ziołach prowansalskich,
soli,
pieprzu i odrobinie
oleju.
Kurczak, którego widać powyżej, siedział w marynacie jakieś 12 czy tam nawet 15 godzin i opłaciło się :)Przyrządzanie właściwe zaczynamy natomiast od
ryżu, bo wymaga najwięcej czasu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu i wsypujemy nań nasz suchy
ryż (w przepisie podałam 2 szklanki - to wystarcza na cztery osoby, na dwie można spokojnie robić z jednej, wtedy też zalewamy dwiema szklankami
wody), podsmażamy go, ale tak, żeby nie zrobił się przypadkiem brązowy, bo wtedy to już będzie po ptokach. W trakcie smażenia wsypujemy ok. dwóch łyżeczek jarzynki i tak ze dwie łyżki
curry, żeby zaczął ładnie tą
przyprawą pachnieć.

Gdy jest już podsmażony, zalewamy go
wodą, dla dwóch szklanek
ryżu musimy użyć czterech szklanek
wody, powinna od razu nam się zabarwić:

W takim stanie pozostawimy nasz
ryż pod przykryciem na małym ogniu na +/- 20 minut. Musi wchłonąć całą
wodę, więc czasowo może wyglądać to różnie. Ważne jest to, żeby od momentu przykrycia nie ruszać już więcej pokrywki, bo inaczej go zepsujemy. Możecie mi wierzyć, wiem to z autopsji :)Teraz zabieramy się za
kurczaka z warzywami. Tutaj sprawa jest już dziecinnie prosta - na początek oczywiście smażymy
kurczaka:

A kiedy będzie już bielutki i smaczny, wrzucamy doń nasze chińskie warzywka. Nie musicie koniecznie rzucać się od razu jak ja na
pędy bambusa, równie dobrze można użyć jakiejkolwiek dowolnej
mieszanki warzyw, czy to świeżych czy mrożonych, i tak i tak będzie dobre. Całość razem mieszamy, doprawiamy jeszcze konkretnie
przyprawą do gyrosa i czym tam kto chce, do smaku.

Teraz pozostaje już tylko poczekać, aż
ryż będzie dobry i można podawać :) Nie wiem, jak z innymi warzywami, ale z tą chińską mieszanką całość wyszła rewelacyjna. Przy okazji odkryliśmy, że bardzo fajnie komponuje się z nią
pomidor, jako taki nieobligatoryjny dodatek, który szczerze polecam :)Smacznego!