Wykonanie
Słoneczne ciasto w środku zimy. Pyszna
tarta z kremem budyniowym i
brzoskwiniami. Idealna na niedzielne popołudnia przy
herbatce.Latem można ją spokojnie przygotować ze świeżymi
owocami. Będzie świetnie smakowała z
malinami,
wiśniami czy nawet
morelą.Potrzebujesz:Ciasto:25 dag
mąki12 dag miękkiego
masłaszczypta
solizimna
woda (około pół szklanki)Krem budyniowy:0,5 litra
mleka5 dag
mąki ziemniaczanej10 dag
cukru pudru2 łyżki
cukru z
wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej2
jaja i 2
żółtka1 łyżka dowolnego
alkoholu (opcjonalnie)1 puszka
brzoskwiń5
herbatników typu
petit beurrepłatki migdałowe do posypania podprażone na suchej patelniWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
masło i wyrabiamy krótko dodając
wodę. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy z niego kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.W garnuszku podgrzewamy
mleko z
cukrem waniliowym (lub pastą). W osobnej miseczce mieszamy
jajka z
cukrem i
mąką ziemniaczaną i przelewamy do ciepłego
mleka. Mieszamy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia kremu (od czasu do czasu krem mieszamy aby nie przywarł do dna). Kiedy krem zgęstnieje dodajemy
alkohol (jeśli go używamy), mieszamy całość i odstawiamy.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (około 26 cm) smarujemy
masłem i wykładamy na nią ciasto (najlepiej je rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy około 10 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni.Na podpieczony spód wkładamy krem, układamy na nim
brzoskwinie i pieczemy 30 minut.Gotowe ciasto posypujemy pokruszonymi
herbatnikami i
płatkami migdałów.



Smacznego!