ßßß Cookit - przepis na Ciasto:

Ciasto:

nazwa

Wykonanie

Słoneczne ciasto w środku zimy. Pyszna tarta z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Idealna na niedzielne popołudnia przy herbatce.
Latem można ją spokojnie przygotować ze świeżymi owocami. Będzie świetnie smakowała z malinami, wiśniami czy nawet morelą.
Potrzebujesz:
Ciasto:
25 dag mąki
12 dag miękkiego masła
szczypta soli
zimna woda (około pół szklanki)
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka
5 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej
2 jaja i 2 żółtka
1 łyżka dowolnego alkoholu (opcjonalnie)
1 puszka brzoskwiń
5 herbatników typu petit beurre
płatki migdałowe do posypania podprażone na suchej patelni
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, masło i wyrabiamy krótko dodając wodę. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy z niego kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem waniliowym (lub pastą). W osobnej miseczce mieszamy jajka z cukrem i mąką ziemniaczaną i przelewamy do ciepłego mleka. Mieszamy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia kremu (od czasu do czasu krem mieszamy aby nie przywarł do dna). Kiedy krem zgęstnieje dodajemy alkohol (jeśli go używamy), mieszamy całość i odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (około 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (najlepiej je rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy około 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni.
Na podpieczony spód wkładamy krem, układamy na nim brzoskwinie i pieczemy 30 minut.
Gotowe ciasto posypujemy pokruszonymi herbatnikami i płatkami migdałów.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/01/ciasto-kruche-z-brzoskwiniami_9.html