ßßß Cookit - przepis na morelowa tarta z gorącym masłem

morelowa tarta z gorącym masłem

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przetestowanie tego przepisu. Jak później się okazało jest to przepis pani Magdy Gessler, który przywiozła z Londynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto.
*foremka o średnicy 26 cm
Składniki: na ciasto:
180 g masła
6 łyżek wody
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
300 g mąki
szczypta soli na krem z żółtek:
450 ml mleka
6 żółtek
40 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru (użyłam z wanilią)
8-10 moreli
Masło pokroić, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać olej, wodę i cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec w 200*C przez około kwadrans. Wyjąć i wystudzić. Morele sparzyć wrzątkiem, obrać i podzielić na połówki, wyjąć pestki.
W czasie kiedy spód będzie się podpiekał przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą białą masę. Mleko zagotować. Do masy z żółtek dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i powoli cienką strużką wlewać wrzące mleko. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Kiedy masa zgęstnieje wylać ją na ciasto.
Na budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Tarta powinna stygnąć kilka godzin aby budyń stężał.
Przepis z którego korzystałam pochodzi z tej strony. Delikatnie go zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/07/morelowa-tarta-z-goracym-masem.html