ßßß
Składniki:Ciasto:300 g mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej150 g masła 82 %100 g cukru pudruszczypta soli2 żółtka1 łyżka lodowatej wodyMasa:300 ml śmietany 18%150 g wiórków kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżki cukruPolewa:150 g białej czekolady1 łyżka mleka1/4 łyżki masłaDodatkowo (do ozdoby):suszone morelerodzynkiwiórki kokosowe
Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową.Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!