Wykonanie
W zeszłym roku upiekłam swojego pierwszego mazurka kajmakowego . Wyszedł pyszny, dlatego i w tym roku postanowiłam zrobić mazurka, tym razem
kokosowego. Pomysł na masę do ciasta znalazłam na portalu Wielkie Żarcie (klik), na którym kilka lat temu zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem. Mazurek wyszedł obłędnie pyszny - słodki, kruchy i wprost rozpływający się w ustach. Jeśli w tym roku mazurki już upiekliście, w kolejnym koniecznie spróbujcie zrobić właśnie
kokosowego mazurka według tego przepisu. Naprawdę warto!

Składniki:Ciasto:300 g
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej150 g
masła 82 %100 g
cukru pudruszczypta
soli2
żółtka1 łyżka lodowatej
wodyMasa:300 ml
śmietany 18%150 g
wiórków kokosowych1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżki
cukruPolewa:150 g
białej czekolady1 łyżka
mleka1/4 łyżki
masłaDodatkowo (do ozdoby):
suszone morelerodzynkiwiórki kokosowe

Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.Masa: Do rondla wlać
śmietanę, dodać
cukier, ekstrakt i
wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę
kokosową wyłożyć na ciasto.Polewa: W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę z
mlekiem i
masłem. Gorącą polewę wylać na masę
kokosową.Mazurka ozdobić
morelami,
rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!