Wykonanie
Mleko krowieW
krowim mleku znajdują się liczne typy
białek i w zależności od tego, czy organizm nie toleruje jednego, kilku czy wszystkich typów, alergia na
mleko może
mieć różne nasilenie objawów po zjedzeniu różnych
produktów mlecznych. Wyjaśnia to, dlaczego niektórzy uczuleni na
mleko krowie mogą pić
mleko przegotowane albo kozie. Badania wykazują jednak, że nawet 90% osób z alergią na
mleko krowie ma również uczulenie na
mleko kozie, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność przy wprowadzaniu go do diety alergika.Najczęściej uczulające
białka mleka krowiego:laktoalbumina - gotowanie niszczy jej strukturę i unieczynnia, osoby uczulone tylko na to
białko mogą pić przegotowane
mlekolaktoglobulina - występuje tylko w
mleku krowim, przy uczuleniu tylko na to
białko można pić
mleko kozie czy owcze, jest odporna na gotowanie, uczula około 80% osób z alergią na
mlekobeta-laktoglobulina - znajduje się nie tylko w
mleku, ale też w
mięsie wołowym i cielęcym, których w przypadku uczulenia na to
białko również trzeba unikaćkazeina - występuje w
mleku krowim i kozim, nie unieczynnia jej gotowanie, uczula około 60% chorych z alergią na
mlekoglikoproteiny - znajdują się w
mleku i jego przetworach.W praktyce bez wykonania testów trudno ocenić, które konkretnie
białka uczulają i większość uczulonych osób całkowicie rezygnuje z
mleka.Badania wykazują, że nawet 90% osób z alergią na
mleko krowie ma również uczulenie na
mleko kozie, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność przy wprowadzaniu go do diety alergika.Składniki, których trzeba unikać:●
mleko,
mleko zagęszczone,
mleko w proszku,
śmietana●
sery - wszystkie typy (
twaróg, żółty, pleśniowy)●
masło,
masło klarowane●
jogurt,
kefir,
maślanka●
serwatka w proszku● izolowane
białka mleka: kazeina i kazeinian wapnia, laktoalbumina, laktoglobulinaGrupy potencjalnie niebezpiecznych produktów:● wypieki (ciasta,
ciasteczka,
wafle, pączki, pizza itp)●
pieczywo (niektóre rodzaje
chleba i
bułek zawierają
mleko)●
lody, desery, kremy●
słodycze (
czekolada, batony, niektóre karmelki i żelki)● gotowe posiłki (zupy, sosy, pierogi, naleśniki, lasagne itp.)● zupy i sosy w proszku●
wędliny (zwłaszcza
parówki,
wędliny dla dzieci,
polędwica,
szynka)●
margaryny do smarowania pieczywa i pieczeniaCzym zastąpić mleko?Dla niemowląt i dzieci dostepne są preparaty mlekozastępcze, w których
białka poddane zostały hydrolizie, czyli zostały „pocięte” na niealergizujące fragmenty.
Mleko to ma niestety specyficzny smak i zapach, który pogarsza się dodatkowo podczas obróbki cieplnej i nie nadaje się w związku z tym jako uniwersalny zamiennik
mleka krowiego.Wartościowym zamiennikiem
produktów mlecznych jest
soja. Często jednak zdarzają się na nią alergię, trzeba w związku z tym zachować bardzo dużą ostrożność. Jeśli zdecydujemy się na rozszerzenie diety dziecka o
soję warto rozpocząć od
sojowego preparatu mlekozastępczego dla niemowląt, a dopiero po braku reakcji spróbować
tofu i innych produktów. Uwaga na
napoje sojowe w proszku - niektóre zawierają dodatek
serwatki z
mleka krowiego lub kazeinianu wapnia. W większości bezpieczne dla alergików są
napoje sojowe w płynie - nie zawierają one składników modyfikowanych genetycznie ani dodatku laktozy, trzeba jednak zawsze sprawdzić czy w składzie nie ma pochodnych
mleka.Dla urozmaicenia diety można wypróbować “mleko”
ryżowe albo kukurydziane (o ile nie ma alergii na te zboża). Mają uboższy skład, więc traktujmy je raczej jako dodatek smakowy niż podstawę diety.
Napoje ryżowe i kukurydziane są dostępne w postaci proszku (sklepy ze zdrową żywnością),
mleko ryżowe płynne można też kupić w marketach.Ocenia się, że
mleko kozie uczula nawet 90% osób z alergią na
białko mleka krowiego. Według badań
mleko kobyle jest pod tym względem bezpieczniejsze, niestety jest niezwykle trudne do zdobycia.