ßßß Cookit - przepis na Dieta bezmleczna

Dieta bezmleczna

Wykonanie

Mleko krowie
W krowim mleku znajdują się liczne typy białek i w zależności od tego, czy organizm nie toleruje jednego, kilku czy wszystkich typów, alergia na mleko może mieć różne nasilenie objawów po zjedzeniu różnych produktów mlecznych. Wyjaśnia to, dlaczego niektórzy uczuleni na mleko krowie mogą pić mleko przegotowane albo kozie. Badania wykazują jednak, że nawet 90% osób z alergią na mleko krowie ma również uczulenie na mleko kozie, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność przy wprowadzaniu go do diety alergika.
Najczęściej uczulające białka mleka krowiego:
laktoalbumina - gotowanie niszczy jej strukturę i unieczynnia, osoby uczulone tylko na to białko mogą pić przegotowane mleko
laktoglobulina - występuje tylko w mleku krowim, przy uczuleniu tylko na to białko można pić mleko kozie czy owcze, jest odporna na gotowanie, uczula około 80% osób z alergią na mleko
beta-laktoglobulina - znajduje się nie tylko w mleku, ale też w mięsie wołowym i cielęcym, których w przypadku uczulenia na to białko również trzeba unikać
kazeina - występuje w mleku krowim i kozim, nie unieczynnia jej gotowanie, uczula około 60% chorych z alergią na mleko
glikoproteiny - znajdują się w mleku i jego przetworach.
W praktyce bez wykonania testów trudno ocenić, które konkretnie białka uczulają i większość uczulonych osób całkowicie rezygnuje z mleka.
Badania wykazują, że nawet 90% osób z alergią na mleko krowie ma również uczulenie na mleko kozie, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność przy wprowadzaniu go do diety alergika.
Składniki, których trzeba unikać:
mleko, mleko zagęszczone, mleko w proszku, śmietana
sery - wszystkie typy (twaróg, żółty, pleśniowy)
masło, masło klarowane
jogurt, kefir, maślanka
serwatka w proszku
● izolowane białka mleka: kazeina i kazeinian wapnia, laktoalbumina, laktoglobulina
Grupy potencjalnie niebezpiecznych produktów:
● wypieki (ciasta, ciasteczka, wafle, pączki, pizza itp)
pieczywo (niektóre rodzaje chleba i bułek zawierają mleko)
lody, desery, kremy
słodycze (czekolada, batony, niektóre karmelki i żelki)
● gotowe posiłki (zupy, sosy, pierogi, naleśniki, lasagne itp.)
● zupy i sosy w proszku
wędliny (zwłaszcza parówki, wędliny dla dzieci, polędwica, szynka)
margaryny do smarowania pieczywa i pieczenia
Czym zastąpić mleko?
Dla niemowląt i dzieci dostepne są preparaty mlekozastępcze, w których białka poddane zostały hydrolizie, czyli zostały „pocięte” na niealergizujące fragmenty. Mleko to ma niestety specyficzny smak i zapach, który pogarsza się dodatkowo podczas obróbki cieplnej i nie nadaje się w związku z tym jako uniwersalny zamiennik mleka krowiego.
Wartościowym zamiennikiem produktów mlecznych jest soja. Często jednak zdarzają się na nią alergię, trzeba w związku z tym zachować bardzo dużą ostrożność. Jeśli zdecydujemy się na rozszerzenie diety dziecka o soję warto rozpocząć od sojowego preparatu mlekozastępczego dla niemowląt, a dopiero po braku reakcji spróbować tofu i innych produktów. Uwaga na napoje sojowe w proszku - niektóre zawierają dodatek serwatki z mleka krowiego lub kazeinianu wapnia. W większości bezpieczne dla alergików są napoje sojowe w płynie - nie zawierają one składników modyfikowanych genetycznie ani dodatku laktozy, trzeba jednak zawsze sprawdzić czy w składzie nie ma pochodnych mleka.
Dla urozmaicenia diety można wypróbować “mleko” ryżowe albo kukurydziane (o ile nie ma alergii na te zboża). Mają uboższy skład, więc traktujmy je raczej jako dodatek smakowy niż podstawę diety. Napoje ryżowe i kukurydziane są dostępne w postaci proszku (sklepy ze zdrową żywnością), mleko ryżowe płynne można też kupić w marketach.
Ocenia się, że mleko kozie uczula nawet 90% osób z alergią na białko mleka krowiego. Według badań mleko kobyle jest pod tym względem bezpieczniejsze, niestety jest niezwykle trudne do zdobycia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/p/dieta-bezglutenowa.html