Wykonanie
Na jesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;)

Składniki:
groch łuskany połówki 200 g
marchew 3 szt
ziemniaki 5-6 szt
seler 1/4
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 łyżeczka
sól,
pieprz do smaku
liść laurowykiełbasa zwyczajna lub
parówkiboczek wędzony (niekoniecznie)Osoby uczulone na rośliny strączkowe np.
soję czy
fasolę powinny zachować ostrożność, gdyż
groch może również wywołać u nich uczulenie.W przygotowaniu grochówki dla dzieci, zwłaszcza alergików najważniejsze jest kilkakrotne wypłukanie
grochu - przed namoczeniem aby usunąć zanieczyszczenia, po namoczeniu i po obgotowaniu aby pozbyć się zawartych w nasionach
grochu oligosacharydów odpowiedzialnych za dolegliwości trawienne i wzdęcia.Przygotowanie:
Groch przebieramy, usuwamy ewentualne zanieczyszczenia, pociemniałe nasiona i dokładnie płuczemy. Zalewamy litrem gorącej
wody i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie
wodę wylewamy, nalewamy świeżą i gotujemy kilka minut. Po obgotowaniu ponownie
wodę wymieniamy. Gotujemy
groch do miękkości, najszybciej w garnku ciśnieniowym.
Ziemniaki kroimy w kostkę,
marchew i
selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do
grochu warzywa, pokrojoną
kiełbasę (opcjonalnie również podsmażony
boczek),
przyprawy. Gotujemy aż
ziemniaki staną się miękkie i
groch się rozpadnie.