Wykonanie
Dawno temu uwielbiałam Rafaello... Chociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego
kokos,
migdały i
białą czekoladę zmusiło mnie do upieczenia podobnych bezglutenowych
ciasteczek. Wyszły pyszne i na pewno zrobię je jeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "
orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną kremem :)

Składniki:
skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklankamielone
midały 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
siemię lniane mielone 1 łyżka
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)2 łyżki
margaryna bezmleczna 100g
cukier puder 0,5 szklanki
aromat waniliowy kilka kroplido polania
biała czekolada lub dla uczulonych na
mleko wegańska polewa do ciast :
masło kakaowe lub stały
olej kokosowy (nierafinowany)40g
mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki
cukier puder 1 łyżka3 kroplecałe
migdały i
wiórki kokosowe do dekoracjiPrzygotowanie:Mielony len mieszamy z
mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby spęczniał.
Miękką margarynę rozcieramy z
cukrem i
skrobią. Dodajemy len, mieszamy. Dosypujemy mielone
migdały i
wiórki kokosowe, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy kieliszkiem okrągłe
ciasteczka. (Można też formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je)Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około 20 minut)Tłuszcz
kakaowy lub
kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy
mleko w proszku,
cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników.Po wystygnięciu
ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy
migdały.
