ßßß
Składniki:skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklankamielone midały 0,5 szklankiwiórki kokosowe 0,5 szklankisiemię lniane mielone 1 łyżkamleko (sojowe, ryżowe lub inne)2 łyżkimargaryna bezmleczna 100gcukier puder 0,5 szklankiaromat waniliowy kilka kroplido polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast :masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany)40gmleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżkicukier puder 1 łyżka3 kroplecałe migdały i wiórki kokosowe do dekoracjiPrzygotowanie:Mielony len mieszamy z mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby spęczniał. Miękką margarynę rozcieramy z cukrem i skrobią. Dodajemy len, mieszamy. Dosypujemy mielone migdały i wiórki kokosowe, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. (Można też formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je)Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około 20 minut)Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników.Po wystygnięciu ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy migdały.