Wykonanie
To pachnące
kokosem i
wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy.
Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty
granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi
owocami -
borówkami,
porzeczkami czy
poziomkami. Też będzie pyszne :)

Składniki ciasta:
mleko sojowe lub
ryżowe 1 szklanka
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
mąka bezglutenowa (mix uniwersalny)1 i 1/2 szklanki
mąka kokosowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia soda 1 łyżeczka 1/3 łyżeczki
cukier puder 1/2 szklankiPrzygotowanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.Do
mleka wlać
ocet i
olej, wymieszać. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę. Wymieszać mikserem. Przełożyć do wysmarowanej (
margaryną bezmleczną lub
olejem) formy. Piec w temperaturze 180 C, około 25 minut.Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub
ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostkiPrzygotowanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy
budyń bez
cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.Wyłożyć krem na ciasto, udekorować
owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.
