ßßß
Składniki ciasta:mąka ryżowa 1/2 szklankimąka jaglana 1/2 szklankimąka kukurydziana 1/2 szklankikarob mielony (chleb świętojański)1 łyżkaproszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczkimiód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele)1/2 szklankimargaryna bezmleczna 1 kostkaocet jabłkowy 1 łyżeczkaaromat waniliowy 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia.Składniki kremu:budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebkamleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklankimargaryna bezmleczna 0,5 kostkiPrzygotowanie:Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.