Wykonanie
Aksamitny budyniowy krem
waniliowy z
owocami na kruchym
miodowym cieście.

Składniki ciasta:
mąka ryżowa 1/2 szklanki
mąka jaglana 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklankikarob mielony (
chleb świętojański)1 łyżka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele)1/2 szklanki
margaryna bezmleczna 1 kostka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
aromat waniliowy 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:Wymieszać
mąki z
proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać
kakao), dodać
miękką margarynę,
miód, aromat i
ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia.Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub
ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostkiPrzygotowanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy
budyń bez
cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.Wyłożyć krem na ciasto, udekorować
owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.