Wykonanie

Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci.
Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią.
ziemniaki 1 kg
mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3
buraki, 2
marchewki,
fasolka szparagowa)
filet z kurczaka lub
indyka około 200 g
czosnek (niekoniecznie)2 ząbki
liść laurowymajeranekświeży
koperekkleik
ryżowy (lub
mąka ryżowa)5 łyżek (2 łyżeczki)sinlac lub
mleko sojowesok z
buraków,
sok jabłkowysólPrzygotowanie:
Mięso wypłukać, ugotować osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym).
Wywar wylać,
mięso pokroić w kostkę około 1 cm.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone w kostkę
jabłko,
liść laurowy,
czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać
wodą tak, aby przykryć warzywa. Ugotować warzywa do miękkości. Barszcz niestety
traci przy tym swój intensywnie czerowny kolor, więc jak zakończymy gotowanie najlepiej dodać 2-3 szklanki świeżego soku z
buraków i
jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu, o ile nie występuje alergia na zawarte w nim składniki). Dodać
majeranek, kleik
ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub
mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z malą ilością zimnej
wody). Jeśli wolimy barszcz zabielany to dodajemy kilka łyżeczek
kaszki typu Sinlac, lub
mleko sojowe. Podgrzewamy do momentu zagęszczenia się zupy (aż
płatki kleiku rozpłyną się)Solimy do smaku ( jeśli używaliśmy soku z
buraków z kartonu, to nie wymaga już zwykle dosalania)