Wykonanie
Czasem gdy wstaje rano cała okolica jeszcze śpi, a pierwsze promienie słońca nieśmiało wdzierają się przez kuchenne okna. Wyjmuję z lodówki
jaja,
jogurt,
owoce lub domowe
konfitury. Szukam w szufladzie starej rózgi do ubijania i mojej ulubionej patelni. Po chwili cały dom pachnie aromatem
wanilii i
owoców... Czasem mam ochotę na coś innego niż kanapki...

(porcja dla 1 osoby)1
jajo3 łyżki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
miodu lub
cukru2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyka
oliwyszczypta
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegododatkowo do wyboru:
owoce,
dżem,
konfitura,
czekolada,
jogurt owocowy.
Jaja ubić z
cukrem na puch (łatwiej będzie jeśli najpierw ubijemy
białka, a
potem dodamy
żółtka i
cukier). Następnie dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Patelnie mocno rozgrzać. Piec małe placuszki. Uwaga! Są dość delikatne, więc uważajmy przy obracaniu. Placuszki podawać ciepłe, u mnie przełożone
truskawkami z dodatkiem
jogurtu naturalnego.Smacznego!