Wykonanie

Składniki:3
jajka3/4 kostki
masła3/4 szklanki
cukruopakowanie
cukru waniliowego6 łyżek
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 szklanki
płatków owsianych (górskich!)dodatki wedle uznania (
rodzynki,
pestki dyni,
morele itp.)

Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajka. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, łączymy mikserem na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy
płatki owsiane i resztę dodatków, mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C do zarumienienia się
ciastek.

Moje
ciastka trochę się rozlały na blasze, podejrzewam, że masa była troszkę za rzadka, z uwagi na fakt, że dodałam prawdopodobnie za mało
płatków, dlatego też w przepisie podałam trzy szklanki.W zależności od gęstości, dodajcie więcej zarówno
płatków, jak i dodatków w postaci
rodzynek czy
orzechów, wtedy nie powinny się porozlewać, chociaż nie ujmuje im to smaku:)Sprawdzone
rodzynki ze sprawdzonego sklepu? Proszę bardzo! Delikatesy ekologiczne oferują samo najlepsze, o tu: drPelc i
rodzynki :)



Do
ciasteczek użyłam
płatków owsianych firmy Piątnica, po które zapraszam Was na TĘ stronę:)Wiecie oczywiście, że
płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika, prawda?A gdyby tak sięgnąć do innego, nieco bardziej tajemniczego żródła...Uzupełnij poziom swojego błonnika w pysznym stylu, wypróbuj już teraz kampio marynowane w zalewie sojowej tykwa. Jest to jeden z podstawowych składników japońskiej kuchni!Zaskoczeni? Ja też!:)*Ciacho na
drogę i ruszam na wybory!:)