Wykonanie
Jak byłam ma ł a to moja mama robiła podobne ciasto do tego( na jasnym spodzie). Przepis już dawno się gdzieś zapodział:( Ostatnio pamiętam to ciasto na mojej komunii... czyli około 16 lat temu;) niestety nigdzie na internecie nie mogłam go znaleźć. Wiec stworzyłam go sama. Jest przepyszne... takie jak pamiętam:) ale gdyby ktoś miał ten przepis to bardzo proszę o przesłanie:)

Składniki: (tortownica o średnicy 18cm)
Biszkopt:2
jajka,1/2 szklanki
maki,1 łyżka
kakao,1/2 szklanki
cukru,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.Masa:kostka
masła,2 małe
serki homogenizowane (po 150g),2
żółtka,4 łyżki
cukru ( do smaku)2/3
czekolady milka,
rodzynki ok 4 łyżki.Ponadto:
Polewa czekoladowa,
kokos.Wykonanie:
Biszkopt:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo
cukier, a następnie po jednym
żółtku.W miseczce mieszamy obie
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.Formę smarujemy
masłem lub
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w temperaturze 180°C.Masa:Miękkie
masło ucieramy z
cukrem na kremowa masę,. Dodajemy
żółtka i powoli łyżka po łyżce
serki homo.
Czekoladę kroimy w mala kostkę, dodajemy do masy razem z
rodzynkami. Całość delikatnie mieszamy.Uwaga! !
Żółtka,
masło i
serki maja
mieć temperaturę pokojowa ( w innym przypadku masa możne się zważyć).Na zimny
biszkopt do tortownicy wylewamy masę bez około 3 łyżek. Wkładamy do lodówki. Po około 2 godz (gdy masa
zrobi się już twarda) wykładamy i delikatnie wyjmujemy z formy. Boki smarujemy reszta masy i obsypujemy
kokosem. Na wierzch wylewamy
polewę czekoladowa.
