Wykonanie
Witam, wkoncu przesyłam przepis na pierogi z
mięsem, które zrobiłam jakiś czas temu. Jako ś nie mogłam się zebrać, żeby napisać notkę o nich;) Szczerze mówiąc, to kiedyś nie przepadałam za pierogami z
mięsem i ciężko było mnie zmusić do ich jedzenia. Jednak mój chłopak je uwielbia i często kupuje te z Biedronki. Długo nie chciałam ich skosztować... dopiero po długich namowach zgodziłam się i rzeczywiście są smaczne:) Dlatego zrobiłam swoje... ale tylko z po ł owy farszu, ponieważ z drugiej po ł owy zrobiłam krokiety. Jeśli dobrze pamiętam, to wyszło mi około: 50-ciu pierogów i 10-ciu krokietów- klik .

Składniki- farsz:500 g
mięsa wieprzowego ( ja dałam
karkówkę),400 g
mięsa drobiowego,2
marchewki,1
pietruszka,około 1/5
selera,1 duża
cebula,1 łyżka
masła,1 łyżka
vegety,
przyprawy do smaku: sol,
pieprz,
papryka,
majeranek.Wykonanie:
Mięso zalać
wodą, dodać wszystkie warzywa (prócz
cebuli), doprawić
vegetą i ugotować do miękkości. Pozostawioną
surową cebulę, posiekać, zeszklić na łyżce
masła. Ugotowane i wystudzone
mięso, warzywa,
czosnek i
cebule zmielić. Tak przygotowana masę
mięsną doprawić do smaku
przyprawami.
Mięso podlać 1/2 szklanki rosołu pozostałego po gotowaniu i dokładnie wymieszać.Składniki- ciasto:2 szklanki
mąki,2
jajka,4 łyżki
oleju,szczypta
soli.Wykonanie:
Mąkę zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać chwilę do wystygnięcia (żeby
jajko się nie ścięło). Dodać
olej oraz
jajka i wyrabiać na jednolitą masę.Ciasto cienko rozwałkować.Przy pomocy np. szklanki wycinać koła.Nakładać farsz na foremkę do pierogów i dokładnie je zlepiać.Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej
wody.Pierogi gotować, na małym ogniu ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.Podawać prosto z
wody polane
masłem i
cebulką, lub podsmażone na patelni.




Pozdrawiam:)