ßßß
- 1 szklanka mleka- 2-3 jaja (w zależności od wielkości),- 1 szklanka mąki,- szczypta soli- 1/4 szklanki wody gazowanej,(sos)- 5 lyżek majonezu,- 5 łyżek ketchupu,- ząbek czosnku.(farsz)- duży filet z kurczaka,- 300g pieczarek,- 1 cebula,- 100g startego żółtego sera,- sól, pieprz, przyprawa gyros,- olej do smażenia.Mąkę przesiać, dodać mleko, jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.Wymieszać majonez z ketchupem i startym na tarce ząbkiem czosnku.Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, przyprawić gyrosem, solą i pieprzem, polać łyżką oleju, dokładnie wymieszać i usmazyć na patelni, przesypać do miski. Pieczarki umyć i obrać, razem z cebulą pokroić w kostę i smażyć na tej smaej patelni, co kurczaka. Podsmażone wymieszać razem z piersią z kurczaka. Gotowy farsz wykładać na usmażone nalesniki, posypać startym żółtym serem i złożyć w kopertę lub rulon. Polać sosem.
Smacznego, Kasia ; )