Wykonanie
LEMON

ROSEMARY

BREAD

Inspiracja:KUCHARNIA


______________________________________________Ingrediencje:1/2 szklanki
mleka2 i 1/2 łyżki
masła1 łyżka
miodu1 łyżka
brązowego cukru1 łyżeczki drobno posiekanego
rozmarynuskórka starta pół
cytryny cytryny1
jajko, roztrzepane2 łyżki ciepłej
wody1 i 1/8 łyżeczki
drożdży instant (lub 10 g świeżych - ale trzeba zrobić rozczyn)1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskichgarść
żurawiny2 szklanki
mąkiCzary:
Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami ciepłej
wody i odstawić na 15 (do spienienia).W rondelku podgrzać
mleko z
masłem,
miodem,
rozmarynem i
skórką cytrynową (do rozpuszczenia). Przelać do miski, odstawić na chwilę i wbić
jajko. Spienione
drożdże wlać do
mlecznej mieszanki, dodać
sól,
orzechy i
rodzynki.Energicznie wmieszać
mąkę, dodając ją partiami. Następnie wyrabiać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w misce nasmarowanej
olejem i odstawić na półtorej godziny do podwojenia objętości.W tym czasie wyłożyć formę papierem do pieczenia, po czym wysmarować papier
masłem. Ponownie wyrobić ciasto i umieścić w formie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (1h). Po wyrośnięciu, ciasto posmarować
jajkiem rozbełtany z łyżką
mleka i posypać
cukrem. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Studzić na kratce.