Wykonanie

Wygląda na to, że przełożyliśmy egzamin z morfologii na inny dzień (nie nauczylibyśmy się do poniedziałku)!Bardzo dobrze!Postanowiłam wykorzystać wolną chwilę i przygotować moje pierwsze w życiu Scones :).Wyznaję zasadę: dobre śniadanie to podstawa!Jednak kiedy wyjęłam złociste bułeczki z piekarnika, nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam uszczknąć kawałek z jednej! Wyszły pycha! Fajna sprawa – robi się je szybciutko, pieką się krótko i są smaczne!Na pewno świetnie smakują z
mlekiem lub
herbatą,
miodem, bądź jakimś
dżemikiem :). Cieszy mnie perspektywa jutrzejszego śniadania. Tak
mogę zaczynać dzień! (Zwłaszcza, że nauki (za)dużo). Trzeba się posilić. Morfologia spali to wszystko i jeszcze więcej!Tradycyjnie, zrobiłam z połowy przepisu znalezionego na Moje Wypieki (lekko go zmodyfikowałam). Tym razem wymieniłam
rodzynki na
figi,
żurawinę i
śliwkę. Użyłam
mąki pszennej pół na pół z integralną i dodałam trochę
sody. Ciasto wyrosło bardzo ładnie. Wyszło mi 7 pulchniutkich bułeczek w rozmiarze ok. 2,5 x 6 x 7 cm).P.S. Szkoda tylko,że na dobre zdjęcie było już ciemnawo.__________________________________________Zabawa!Ingrediencje:100g
mąki pszennej100g
mąki pszennej integralnej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli50g
masła50g
cukru50g
figi +
żurawina1
suszona śliwka1
jajko rozkłócone z taką ilością
mleka, by otrzymać 125ml płynuCzary:
Masło rozetrzeć z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
solą,
cukrem.
Figi,
żurawinę i
śliwkę pokroić na małe kawałeczki i dodać do wcześniejszej mieszanki. Wlać
mleko z
jajkiem.Wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać
mąki). Rozwałkować grubo (ok. 1,5 cm). Wycinać kształty dużą i ostrą foremką, bądź szklanką. Układać na blaszce i posmarować
jajkiem z odrobiną
mleka.Piec 10 - 15 minut w 220 stopniach.Gorąco polecam!___________________________________Parece que el examen de morfología será el
otro día (¡no nos daría tiempo estudiarlo hasta el lunes!).¡Muy bien!Decidí aprovechar un rato libre para preparar mis primeros Scones.¡Tego
por principio lo que un buen desayuno es la base!Sin embargo, cuando saqué los Scones dorados del horno, no pude resistir la tentación y tuve que pellizcar un toricito. ¡Salieron ricas! Me gustan: se hacen muy rápido, no se hornean mucho tiempo y están simplemente ricas.Seguramente saben bien con leche o con té,
miel o alguna marmeladita :). Me gusta la perfspectiva del desauyo de mañana. ¡Así puedo empezar el día! (sobre
todo que hay mucho (demasiado)
por estudiar). Hay que desayunar bien. La morgología lo quemará
todo y algo más!De costumbre, hice media receta de Moje Wypieki (la he modificado un
poco). Esta vez, cambie uvas pasas
por higos, arándanos y una ciruela pasa. Usé la harina de trigo con la harina integral. La masa creció muy bien. Obtuve 7 Scones de tamaño 2,5 x 6 x7 cm.P.S. Es una pena quepara una buena foto haya oscurecido ya.____________________________________¡Juego!Ingredientes:100g de harina de trigo100g de harina integral1/2 cucharada de levadura química1/4 cucharada de sal50g de mantequilla50g de azúcar50gde higos + arándanos1 ciruela pasa1 huevo mezclado con
tanta cantidad de leche para obtener 125ml de líquidoHechicería:Mezclar la mantequilla con harina, levadura química, sal y azúcar. Higos, arándanos y la ciruela cortar en trocitos pequeños y añadir a la mezcla anterior. Verter la leche con el huevo. Amasar la masa con las manos (si sale demasiado pegajosa, añadir un
poco de harina). Aplastar una masa gruesa (1,5 cm). Cortar las formas con un cortapastas grande y afilado o con un vaso. Poner en una bandeja y lubricar con un huevo mezclado con un
poco de leche.Hornear 10-15 minutos en la temperatura de 220º.¡Los recomiendo mucho!