Wykonanie
Przepis pochodzi z Dania za grosik, jednak nieco przeze mnie zmodyfikowany.

Potrzebujemy:* 20 dag pęczaku* duża
cebula i 2 ząbki
czosnku (ja z nich zrezygnowałam)* łyżka
masła* 70 g
szpinaku mrożonego (ja użyłam świeżego)* 2-3 łyżki
śmietany 18% (zamiennie
jogurt naturalny)*
jajko* łyżka posiekanej
bazylii* 1/2 szkl.
bułki tartej*
olej do smażenia (ja używam
oliwy w sprayu)*
sól i
pieprzPęczak dokładnie opłukałam pod bieżącą
wodą na sitku, wsypałamna osolony wrzątek i gotowałam do miękkości ok. pół godziny. Od czasu do czasu należy zamieszać
kaszę.Następny krok pominęłam - należy tu obrać
cebulę i pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić na
maśle. A także przecisnąć
czosnek przez prasę i dodać do
szpinaku, który przyrządzamy oddzielnie tak:
Szpinak jeśli jest mrożony, po rozmrożeniu należy odparować na patelni, często mieszając, aby się nie przypalił. Ja użyłam świeżego i po umyciu oraz oderwaniu ogonków, udusiłam go na masełku.Następnie dodajemy do
szpinaku śmietanę, wbijamy
jajko, wrzucamy posiekaną
bazylię, przyprawiamy
solą i
pieprzem, a na koniec dokładnie mieszamy.Tak uzyskaną masę
szpinakową starannie wymieszałam z odcedzoną, jeszcze ciepłą
kaszą. Zwilżonymi
wodą dłońmi formowałam średniej wielkości kulki, które spłaszczałam ostrożnie, aby się nie rozpadły. Obtoczyłam je w
bułce tartej i po spryskaniu delikatnie
oliwą, piekłam je w piekarniku na papierze do pieczenia w 200st przez ok. pół godziny. Oczywiście można je tradycyjnie usmażyć na tłuszczu.Zamiast pęczaku można użyć grubej
kaszy jęczmiennej.