Wykonanie
Często gotuję na parze – można w ten sposób przygotować większość dań. Tak przygotowane składniki potraw zachowują dużo witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Zachowują również naturalny smak, a my nie potrzebujemy tłuszczu do ich przygotowania. Gorąca para zadba zaś o to, by
mięso jak i
ryby były wyjątkowo soczyste. Jeśli nie potrafimy odmówić sobie
soli, to pamiętajmy by posypać nią danie już po ugotowaniu.

Najczęściej gotuję w parowarze lub trójpoziomowym matalowym garnku do gotowania na parze. Można również ograniczyć się tylko do metalowego sitka nakładanego na zwykły garnek. Rozkładane sitko powinno dopasować się do każdej wielkości garnka.Jeśli korzystam z garnka, to gotuję nad
bulionem lub dodaję gałązki świeżych
ziół.
Mięso zawsze przyprawiam
ziołami,
rybę zaś skrapiam
sokiem z cytryny.Na najniższym poziomie układamy
mięso i
rybę , a wyżej warzywa. Zasada jest taka, by najniżej znajdowały się składniki wymagające dłuższego gotowania.Należy pamiętać, by nie wlać zbyt dużo wrzątku do garnka – ja nalewam poniżej jego “uchwytów”.Jeśli chodzi o czas przygotowania poszczególnych składników, to przy użyciu parowaru jest on podany w instrukcji. Jeśli korzystamy z garnka lub sitka, wygląda to mniej więcej tak:
Kalafior,
brokuły (podzielone na różyczki) – 8 - 10 minut
Marchew pocięta w paski lub krążki – 12 – 15 minut
Fasolka szparagowa – 10 minut
Jabłko pocięte na ćwiartki – 10 minut
Mięso drobiowe pokrojone w grubą kostkę – 15 minutUdka, skrzydełka – 35-40 minutPulpety – 10 – 20 minut
Ryby – 6-8 minut
Ryż – 30 minut
Ziemniaki – 15 minutGotując w ten sposób często eksperymentuję.
filet z piersi kurczakabiały ryż (120g na dwie osoby)różyczki
brokuła i
kalafioramarchewka pokrojona w plasterkigotowa mieszanka
ziół do
mięs:
tymianek,
rozmaryn, ziarna
gorczycy, czarny i
zielony pieprz,
żurawinabulion mięsnyFilet, po umyciu i odkrojeniu tłustszych kawałków, pokroiłam w kostkę i przyprawiłam mieszanką
ziół do
mięs. Gotowałam nad
bulionem mięsnym przez 5 minut, a po upływie tego czasu poziom wyżej rozłożyłam równomiernie warzywa. Gotowałam wszystko jeszcze 8-10 minut.Tym razem podałam z
białym ryżem ugotowanym tradycyjnie w osolonym wrzątku. Ułożyłam składniki dania również piętrowo na talerzu – najpierw
ryż,
potem kawałki
mięsa, a na górze warzywa. Smaczne i bardzo zdrowe – polecam!