Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża się radosne święto naszych milusińskich, czyli Dzień Dziecka.Z tej okazji warto postarać się przygotować coś, co nie tylko będzie im smakować, ale również swoim zabawnym wyglądem wywoła uśmiech na twarzach dzieci. Świetnie nadają się do tego:Jagodowe/Malinowe muffinki-biedronkiPrzepis na muffinki
jagodowe zaczerpnęłam od Doroty Świątkowskie(dorotus76). W tytule są dwa rodzaje
owoców – w oryginale podane były
jagody, a można z powodzeniem użyć również
malin.“Składniki na 8 muffinek:300 g
mąki1 płaska łyżeczka
sody oczyszczonej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia80 g miałkiego
brązowego cukru150 g świeżych lub mrożonych jagód/malin1 roztrzepane
jajko180 ml
maślanki125 ml
oleju*(zamiast 300 g
mąki zwykłej i
sody i proszku można użyć 300 g self-raising
flour)W jednym naczyniu połączyć suche składniki:
mąkę,
sodę, proszek,
cukier. W drugim mokre:
jajko,
maślankę,
olej. Połaczyć zawartość obu naczyń, wmieszać
jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki
maślanki).Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy,
potem studzić na kratce”.Ja piekłam w temperaturze 175-180 st (myślę, że dużo zależy od piekarnika, zawsze dostosujemy czas pieczenia po pierwszej próbie do swojego sprzętu kuchennego)Pomysłów na zrobienie biedronek z muffinek jest wiele zarówno w gazetach, jak i internecie. Godnym polecenia sposobem jest propozycja Tele Tygodnia na zrobienie skrzydełek:“Po upieczeniu muffinek i ostudzeniu, utnij górne części, z których wytnij skrzydełka. Sporządź
lukier:
cukier puder (ok. 70 g na 8 porcji) utrzyj z łyżką
soku cytrynowego. Odłóż łyżkę białego lukru do udekorowania biedronki, a resztę zabarw na
czerwono barwnikiem spożywczym. Posmaruj skrzydełka czerwonym lukrem i przyklej kolorowe wiórki”.Ja ozdobiłam skrzydełka czekoladowymi wiórkami, natomiast buzię - oczy z
groszków z
białej czekolady, a uśmiech z kawałka
startego sera żółtego. Dobrze jest też użyć
czekoladowych rurek jako czułek i wbić je za głową biedronki w
śmietanę.Dla ułatwienia, by skrzydełka się nie przewracały, dobrze jest posmarować spód każdego muffinka ubitą
śmietaną kremówką i wcisnąć je w tę masę. Można też ułożyć skrzydełka płasko na muffinkach. W każdym razie jak postoją w lodówce, to nie powinny
mieć problemu z “trzymaniem pionu”.Można również do sporządzenia skrzydełek użyć masy marcepanowej (już gotowej lub sporządzonej samodzielnie). Formujemy kształt skrzydełek i również barwimy
spożywczym barwnikiem.

Przepis na masę marcepanową(wg babuni-blog.49)“250 g
słodkich migdałów wrzucamy na kilka minut do wrzątku, osączamy, obieramy i mielimy. Z pół szklanki
wody, pół łyżki
octu i szklanki
cukru gotujemy gęsty
syrop. Dobry ciągnie się jak nitka. Przestudzony
syrop ucieramy, aż zgęstnieje. Dodajemy mielone
migdały i ucieramy tak długo, aż powstanie gładka masa. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę
soku z cytryny lub
wody. Gotową masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej”.Radosnego Dnia Dziecka!