Wykonanie
składniki
biszkopt jasny*6
jajek*3/4 szklanki
cukru* 3/4 szklanki
mąki pszennej*1 niepełna łyżeczka
proszku do pieczenia*2 łyżeczki
soku z cytrynybiszkoptowe czekoladowe* 4
białka* 2/3 szklanki
cukru* 1/2 szklanki
mąki pszennej* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 1
budyń czekoladowy* 1/3 szklanki mielonych
migdałów* 1/4 szklanki
olejukrem
kokosowy* 1 szklanka wiórek
kokosowych* 1 szklanka
kaszy manny błyskawicznej* 1 szklanka
cukru* 1/2 szklanki
mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki
wódki* 250 g
masła lub
margarynykrem budyniowy* 400 ml
mleka* 1
budyń śmietankowy* 3 łyżki
cukru kryształu* 250 g
masła lub
margaryny* 3 łyżki
cukru pudrudodatki*
likier migdałowy*
wiórki kokosowe*
cukierki perełki*
barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonania
biszkopt jasnyOddzielić
białka jaj od
żółtek.
Białka ubić z
sokiem z cytryny na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać dodając
żółtka.Na koniec dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do tortownicy(24/24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto do przekrojenia na dwa blaty .
biszkoptowe czekoladoweBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a
cukier się rozpuści.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do
białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać
olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać
wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
margaryną i wysypać
bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem
kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz
masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki dalej ucierając.krem budyniowy
Budyń rozrobić w 2/3 szklanki
mleka. resztę
mleka zagotować z
cukrem kryształem. Ugotować
budyń i odstawić do wystygnięcia.
Masło i
budyń powinny
mieć taką samą temperaturę pokojową.Aby w kremie nie było grudek
budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce
budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć
likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu
kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu
kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki
tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.W tym czasie przygotować masę
cukrową oraz dekoracje.