ßßß
Cookit - przepis na Kopiec adwokatowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kopiec adwokatowy
Składniki
Biszkopty
Jajko
Cukier
Cukier wanilinowy
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Sok z cytryny
Śmietana 36%
Cukier puder
Śmietana
Adwokat
Żelatyna
Krem czekoladowy
Masło
Margaryna
Czekolada
Kakao
Woda
Wykonanie
składniki
biszkopt
prostokątny* 4
jajka
* 100 g
cukru
* 1
cukier wanilinowy
* 7 łyżek
mąki pszennej
* 7 łyżek
mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
biszkopt
okrągły* 2
jajka
* 1/4 szklanki
cukru
* 1/4 szklanki
mąki pszennej
* 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka
soku z cytryny
masa adwokatowa* 500 ml
śmietany 36%
* 2 łyżki
cukru pudru
* 2 opakowania usztywniacza do
śmietany
* 270 ml
adwokata
* 6 łyżeczek
żelatyny
krem czekoladowy
* 250 g
masła
lub
margaryny
* 100 g
mlecznej czekolady
* 3 łyżki
cukru pudru
* 3 łyżeczki
kakao
Sposób wykonania
Biszkopt
prostokątnyOddzielić
białka
od
żółtek
.
Białka
ubić ze szczyptą
soli
. Nie przerywając ubijania wsypać
cukier
i
cukier wanilinowy
, a następnie po kolei wrzucać
żółtka
. Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane
mąki
razem z
proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej
szynie
od dołu.Z
biszkoptu
zdjąć papier i zostawić na kratce do wystudzenia.
Biszkopt
okrągłyOddzielić
białka
jaj od
żółtek
.
Białka
ubić z
sokiem z cytryny
na sztywno, dodać
cukier
i dalej ubijać dodając
żółtka
.Na koniec dodać przesianą
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
i delikatnie wymieszaćWylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni około 20 min.Przygotować miskę, wyłożyć folią spożywczą.Z
biszkoptu
prostokątnego wykrawać sześciokąty i układać w misce zaczynając od ułożenia pierwszego na środku dna miski. Wyłożyć całą powierzchnię wyrównując krawędzie odpowiednio dociętymi kawałkami
biszkoptu
.Przygotować masę
adwokatową
.
Żelatynę
namoczyć w 6 łyżkach zimnej przegotowanej
wody
. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej
.Wymieszać rozpuszczoną
żelatynę
z 3 łyżkami
adwokatu
, przelać do reszty
likieru
i dokładnie wymieszać.
Śmietanę
ubić z usztywniaczem i
cukrem
na prawie sztywno.Do
likieru
dodawać po kilka łyżek
śmietany
i ubijać.Masę przelać do miski wyłożonej
biszkoptem
i wyrównać.Przykryć
biszkoptem
okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce.Przygotować
krem czekoladowy
.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli
wodnej
.
Margarynę
o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z
cukrem pudrem
, a następnie dodawać po łyżce przestudzoną
czekoladę
i nadal ucierać.Do reszty kremu dodać
kakao
i dokładnie połączyć najlepiej mikserem.Przy pomocy szprycy wyciskać dowolne motywy.Przepis na masę do dekoracji
cukrowych
Tutaj
Źródło:
http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/kopiec-adwokatowy.html
Przepisy powiązane
Rolada z masą makową
Rolada z masą makową
Rolada z masą makową
Rolada z masą makową
Rolada z masą makową
Składniki powiązane (0)