ßßß Cookit - przepis na Rolada z masą makową

Rolada z masą makową

nazwa

Wykonanie

składniki
* 4 jajka
* 10 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 7 łyżek maki ziemniaczanej
* 7 łyżek mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 puszka gotowej masy makowej
* 12,5 dag czekolady mlecznej lub deserowej
* 6 dag cukru pudru
* 15 dag masła lub margaryny
Sposób wykonania
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dospać cukier i cukier wanilinowy.Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku i dokładnie utrzeć.
Połączyć oba rodzaje mąki, oraz proszek do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać i rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec w temp.200 stopni ok. 12 min.
Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.
Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.
Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia imitacji kory. Odciąć końcówkę rolady i przykleić z boku. Pozostawić do stężenia masy w zimnym miejscu.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/12/rolada-z-masa-makowa.html