ßßß
Składniki:250g mąki pszennej125g margaryny lub masła80g cukru pudru1 jajko0,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier wanilinowy dla aromatuokoło 350g truskawekmąka ziemniaczana do oprószenia ciasta
Wykonanie:- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać cukry oraz jajko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać go na placek, a dłonią rozprowadzić po dnie formy), pozostawiając 1/5 do dekoracji- truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- ciasto nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej, którą rozprowadzić dłonią po całej powierzchni ciasta- truskawki ułożyć na cieście ciasno obok siebie, rozcięciem do góry- z pozostawionego ciasta uformować cienkie paski (jeśli ciasto mocno się klei, podsypać mąką), ułożyć je na wierzchu truskawek w odstępach od siebie, tworząc na powierzchni ciasta kratkę- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut- lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy, kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem
Ciasto już podczas pieczenia będzie Was kusić swoim zapachem. Mieliśmy problem z wykonaniem zdjęć do posta, gdyż aromat ciasta skutecznie odwracał uwagę od warsztatu fotograficznego. Przechowywane pod przykryciem, będzie smakować wybornie w kolejnych dniach po upieczeniu, choć przygotowane z porcji podanej w przepisie, zniknie znacznie szybciej.