Wykonanie
Ciasto kruche z
truskawkami powoli kończy sezon na te
owoce w tym roku. Jest to klasyczny placek z
owocami, bazujący na spodzie z ciasta (z dodatkiem
proszku do pieczenia, a więc właściwie ciasta półkruchego) oraz sporej ilości świeżych
owoców. Zamiast kruszonki, wierzch wypieku dekorują cienkie paski ciasta, które swoją jasną barwą odznaczają się na tle czerwonych
owoców.Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele większej (moje zostało upieczone w trochę większej, dlatego spód z ciasta jest cienki, w mniejszej formie będzie nieco grubszy).
Składniki:250g
mąki pszennej125g
margaryny lub
masła80g
cukru pudru1
jajko0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier wanilinowy dla aromatuokoło 350g
truskawekmąka ziemniaczana do oprószenia ciasta
Wykonanie:-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać
cukry oraz
jajko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego najlepiej nie rozwałkowywać go na placek, a dłonią rozprowadzić po dnie formy), pozostawiając 1/5 do dekoracji-
truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- ciasto nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą
mąki ziemniaczanej, którą rozprowadzić dłonią po całej powierzchni ciasta-
truskawki ułożyć na cieście ciasno obok siebie, rozcięciem do góry- z pozostawionego ciasta uformować cienkie paski (jeśli ciasto mocno się klei, podsypać
mąką), ułożyć je na wierzchu
truskawek w odstępach od siebie, tworząc na powierzchni ciasta kratkę- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut- lekko ostudzone ciasto wyjąć z formy, kroić po ostygnięciu, przechowywać pod przykryciem
Ciasto już podczas pieczenia będzie Was kusić swoim zapachem. Mieliśmy problem z wykonaniem zdjęć do posta, gdyż aromat ciasta skutecznie odwracał uwagę od warsztatu fotograficznego. Przechowywane pod przykryciem, będzie smakować wybornie w kolejnych dniach po upieczeniu, choć przygotowane z porcji podanej w przepisie, zniknie znacznie szybciej.