ßßß
Sezon owocowy trwa więc babka z owocami obowiązkowo musi być :-) tym razem babka z truskawkami z przepisu kuzynki mojego męża :-) uwielbiam obie - i babkę i kuzynkę ;-) więc nie mogę przejść nad tematem obojętnie i zachęcam Was do upieczenia ciasta :-) Może jutro na dzień ojca się sprawdzi? Aha, nie przesadźcie z truskawkami, bo nadmiar soku spowoduje zakalec pod wierzchem... :-(SKŁADNIKI230 g mąki pszennej120 g mąki ziemniaczanej200 g cukru pudru200 g margaryny3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowykilka truskawek
Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Obie mąki, proszek i cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (trochę szersza keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy ok 45 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy ciasto się na pewno upiekło).P.S.Ja piekłam z podwójnej porcji w foremce kwadratowej.