Wykonanie
Sezon
owocowy trwa więc babka z
owocami obowiązkowo musi być :-) tym razem babka z
truskawkami z przepisu kuzynki mojego
męża :-) uwielbiam obie - i babkę i kuzynkę ;-) więc nie
mogę przejść nad tematem obojętnie i zachęcam Was do upieczenia ciasta :-) Może jutro na dzień ojca się sprawdzi? Aha, nie przesadźcie z
truskawkami, bo nadmiar soku spowoduje zakalec pod wierzchem... :-(SKŁADNIKI230 g
mąki pszennej120 g
mąki ziemniaczanej200 g
cukru pudru200 g
margaryny3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier wanilinowykilka
truskawekMargarynę ucieramy z
cukrem do białości, a następnie wbijamy po jednym
jajku i cały czas ucieramy. Obie
mąki, proszek i
cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (trochę szersza keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy
truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy ok 45 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy ciasto się na pewno upiekło).P.S.Ja piekłam z podwójnej porcji w foremce kwadratowej.