Wykonanie
Witajcie,dziś w moim domu zagościły
ogórki. Niby na działce mam posadzone może 2m x 2m tego zielonego cuda, a nie możemy ich przejeść. Zanim zjem jednego na
polu są już trzy :) zebrałam je w końcu i poświęcając cały dzień wzięłam się do roboty.
Ogórki konserwowe
Zalewa5 szklanek
wody1 szklanka
octu 10%5 czubatych łyżek
cukru (jak ktoś woli słodsze to można więcej lub mniej według uznania)1 płaska łyżka
soliDodatkowo do każdego słoika:kilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzu ziarnistegokwiat
kopru wraz z nasionami2 łyżeczki
gorczycykilka
liści laurowychmały kawałek
chrzanuczosnekZazwyczaj jak planuję robić
ogórki namaczam je w zimnej wodzie rano od razu po zerwaniu. Niektórzy uważają, że wystarczy gdy
ogórki poleżą w wodzie ok. 30 minut.Słoiki należy umyć, wyparzyć. Ja ustawiam je później do góry dnem i gdy większość
wody odparuje wycieram.Do słoika wkładam w/w
przyprawy. Myję
ogórki, odsączam i układam w słoiku.Zalewę zagotować i odstawić do wystygnięcia. Najczęściej zalewam letnią, choć dzisiejsze potraktowałam już zimną. Pasteryzować 4-5 minut od zagotowania,
potem wyjąć gorące i ustawić do góry dnem.U mnie takie ogóreczki
stoją 2 dni,
potem przenoszę je do spiżarni.
Ogórki z
musztardą
Z przygotowaniem tych
ogórków schodzi się trochę dłużej niż zwykłe konserwowe. Ale zapewniam was, że ci którzy pokuszą się o ich zrobienie nie będą żałować. Smak zrekompensuje wszystko.Zalewa4 szklanki
wody (1 litr)1 niepełna szklanka
octu 10%2 szklanki
cukru2 łyżki
soli5 łyżek
musztardy (najlepiej sarepskiej, choć moje dzisiaj mają w sobie
musztardę sarepską i delikatesową)Do każdego słoika:kilka ziaren
ziela angielskiego,
pieprzu ziarnistego, łyżeczka
gorczycy.Czas robienia tych
ogórków wydłuża się o czas obierania ich i krojenia w ćwiartki.Każdego
ogórka należy obrać, jeśli po przekrojeniu na ćwiartki ku naszym oczom ukazują się duże pestki należy je wykroić. Najlepsze wychodzą z małych, świeżutkich ogóreczków.Kiedy mamy już
ogórki pokrojone, układamy je pionowo w słoiku.Zalewę należy wcześniej zagotować i wystudzić.
Ogórki w słoiku zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy od momentu zagotowania ok 7 minut.Następnie wyjmujemy, dokręcamy nakrętkę i pozostawiamy na kilka dni odwróconych do góry dnem.
Ogórki na
sałatkęTe
ogórki zazwyczaj robię z dużych, do niczego nie nadających się już ogórasów. Takie przygotowanie
ogórków jest dla mnie ogromnym ułatwieniem w zimowe wieczory, kiedy dla rodziny robię
sałatkę warzywną. Wystarczy odkręcić słoik, odcedzić
ogórki i mamy już gotowe kiszone do sałatki. Nie muszę się wtedy bawić w krojenie kiszonych, bo mam już gotowe.Zbyt duże, świeże
ogórki myję, obieram i kroję w kostkę.Zalewa4 szklanki
wody (1 litr)2 łyżki
soliZalewę zagotować i przestudzić.Do przygotowanych słoików włożyć kawałek
chrzanu, trochę
kopru. Włożyć
ogórki, zalać zalewą i zakręcić nakrętką. Nie należy ich pasteryzować. Odstawić na kilka dni do góry dnem, po czym schować do spiżarni.
Ogórki te po leżakowaniu około miesiąca nadają się już do sałatki.Przecier
ogórkowy na zupę
Ogórki podobnie jak te na
sałatkę należy dokładnie u myć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość przełożyć do miski i zasypać dużą ilością
soli. Kiedy
ogórki będą puszczały
soki przygotowujemy słoiki i nakrętki. należy je umyć, wyparzyć i osuszyć. Na dno słoików wkładamy 1 ząbek
czosnku i trochę
kopru.
Ogórki przekładamy razem z
sokiem (on tu jest najważniejszy!). Przygnieść łyżką by pozbyć się ze słoika pęcherzyków powietrza. Na wierzch znów można ułożyć ząbek
czosnku i
koper (ja tak nie robię ale moja mama zawsze). Zakręcić nakrętkę i odstawić słoik. Gotowe! Podobnie jak wcześniejsze przepisy,
ogórki nadają się na zupę już po około miesiącu czasu.

A wy jak przygotowujecie się do zimy?
Przetwory z
ogórków już zrobione?