ßßß Cookit - przepis na Frykadelki z pietruszką - pycha!

Frykadelki z pietruszką - pycha!

Wykonanie

Frykadelki - nasze mielone!
Mimo, że to schabowe babci najczęściej kojarzą mi się z dzieciństwem, przepadam za nimi.
Uwielbiam wiosnę, w ogródku zieleni się natka pietruszki...
Wtedy wiem, że niedługo będę mogła robić frykadelki.
Używam tej nazwy bo bardziej mi się podoba.
Dla tych, którzy nie wiedzą o czym piszę - mam na myśli nasze polskie mielone.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo - wołowego)
- chociaż można robić z innego mięsa - w sumie, kto co lubi....
czerstwa bułka,
duża cebula (czasem daję nawet dwie.
U mnie w rodzinie lubi się smak cebuli)
jajko
pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, czasem chili
szklanka wody lub mleka,
tłuszcz do smażenia (klarowane masło, olej).
Zawsze zaczynam od namoczenia bułki w ciepłej wodzie lub mleku.
Tu zależy od smaku. Ja wolę z mlekiem, gdyż ma inny smak, ale są tacy, którzy go nie tolerują.
Wtedy pozostaje woda. Namoczenie bułki i dodanie jej sprawia, że frykadelki są miękciejsze.
Później kroję cebulę w drobną kostkę i podsmażam.
Pęczek pietruszki opłukuję i drobno siekam.
Mięso mielone wkładam do pojemnej miski.
Dodaję podsmażoną cebulkę, odsączoną bułkę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
Masę należy dobrze wyrobić.
Mój tata uwielbia surowe mięso z chlebem więc to on zawsze próbuje
czy mięso jest dobre w smaku czy jeszcze trzeba doprawić.
Gdy jest smaczne, lepię z niego spłaszczone kuleczki (szybciej smażą się i mam większą pewność,
że mięso w środku nie jest surowe).
Smażę na złoty kolor.
A u was co podajecie mielone czy frykadelki,
a może używacie innej nazwy?
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2014/07/frykadelki-z-pietruszka-pycha.html