Wykonanie
Smaczne kotleciki z
tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w
bułce z
sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu.Z przepisu wychodzą 4 porcje.Składniki-300 g
tofu naturalnego (wędzone również się nadaje)-100 g
pieczarek-100 g
szpinaku-1
por-2 ząbki
czosnku-1 łyżeczka
curry-1 łyżeczka
chilli-1 łyżka mielonej
kolendry-
sól i
pieprz-75 g podsuszonego startego
chleba razowego (można zastąpić
tartą bułką)-
oliwaPrzygotowanie
Pora drobno posiekać, podsmażyć na
oliwie z wyciśniętym
czosnkiem.
Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną
wody.
Tofu rozdrobnić,
pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do
pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać
szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie gładką masę w robocie kuchennym (ew. blenderem). Dodać
chleb,
zioła,
przyprawy, doprawić według uznania
solą i
pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować 4 kotleciki. Smażyć z obu stron na złoto.


Smacznego :-)