Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju słodkie wypieki, jednak tam gdzie się da staram się "obciąć" trochę kalorie i stosować zdrowsze zamienniki produktów. Nie podaję ilości przypraw i
miodu do nadzienia - są one zależne od smaku
jabłek, trzeba stopniowo je dodawać i próbować.Składniki:Ciasto:- 1,5 szklanki
mąki pszennej razowej- 3 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych (mogą też być
otręby)- 2 łyżki
cukru- szczypta
soli- 150 g zimnego
masła- 2 łyżki
jogurtu naturalnegoNadzienie:- ok. 1,5 kg
jabłek- sok i skórka z 1
pomarańczy-
cynamon-
kardamon-
miódSuche składniki ciasta mieszamy, ucieramy z
masłem, dodajemy
jogurt, zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy, dodajemy sok i skórkę z
pomarańczy,
przyprawy,
miód i powoli zesmażamy na wolnym ogniu. Gdy zaczną się rozpadać i zgęstnieją, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw lub
miodu, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (jedną mniejszą, drugą większą), wałkujemy. Większą częścią wykładamy dno formy i jej brzegi, nakłuwamy widelcem. Na przygotowane ciasto wylewamy nadzienie
jabłkowe, mniejszą część ciasta wałkujemy i nacinamy, przykrywamy nią ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w 190 ° C.

Smacznego!Podoba Ci się przepis? Zobacz też Razową tartę z
rabarbarem i
bezą i Muffiny półrazowe z
brzoskwiniami i
migdałami