ßßß Cookit - przepis na Szarlotka razowa

Szarlotka razowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju słodkie wypieki, jednak tam gdzie się da staram się "obciąć" trochę kalorie i stosować zdrowsze zamienniki produktów. Nie podaję ilości przypraw i miodu do nadzienia - są one zależne od smaku jabłek, trzeba stopniowo je dodawać i próbować.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (mogą też być otręby)
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Nadzienie:
- ok. 1,5 kg jabłek
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- cynamon
- kardamon
- miód
Suche składniki ciasta mieszamy, ucieramy z masłem, dodajemy jogurt, zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawy, miód i powoli zesmażamy na wolnym ogniu. Gdy zaczną się rozpadać i zgęstnieją, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw lub miodu, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (jedną mniejszą, drugą większą), wałkujemy. Większą częścią wykładamy dno formy i jej brzegi, nakłuwamy widelcem. Na przygotowane ciasto wylewamy nadzienie jabłkowe, mniejszą część ciasta wałkujemy i nacinamy, przykrywamy nią ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w 190 ° C.
Smacznego!
Podoba Ci się przepis? Zobacz też Razową tartę z rabarbarem i bezą i Muffiny półrazowe z brzoskwiniami i migdałami
Źródło:http://kitchenwitchandcats.blogspot.com/2014/02/szarlotka-razowa.html