Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki
kakaoMasa:200 g
śmietanki 30%250 g
sera mascarpone3 łyżki
cukru pudruPolewa czekoladowa:1/4 kostki
margaryny4 łyżki
cukru4 łyżki
mleka3 łyżki
kakaoDodatkowo:250 g
dżemu wiśniowego1/2 opakowania
wiśniowej galaretkiPrzepis na blachę 24 x 20cm
Biszkopt: Składniki do
biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao wymieszać.
Białka oddziel od
żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Po dodaniu całego
cukru dodaj
żółtka. Do masy jajecznej wsyp suche składniki. Delikatnie mieszaj mikserem na bardzo wolnych obrotach, bądź przy pomocy łyżki. Masę przełóż do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blach.Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.Masa: Zarówno
śmietana, jak i
mascarpone powinny być zimne.
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj
cukier puder. Do ubitej
śmietany dodaj
mascarpone i znowu ubijaj, aż połączy się ze
śmietaną, ale krótko, aby masa nie straciła swojej 'lekkości'.
Dżem podgrzewamy w rondelku, dodajemy
galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.Polewa: W rondelku rozpuść
margarynę z
mlekiem, dodaj
cukier, podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając aż składniki połączą się. Do rondelka dodaj
kakao i mieszaj trzepaczką aż powstanie gładka
polewa czekoladowa.Ostudzony
biszkopt przekrój wzdłuż, posmaruj masą, dodatkowo można poukładać
wiśnie (w moim przypadku są to drylowane mrożone
wiśnie, które po wyjęciu z zamrażalnika chwile podgotowałam, a powstałym
sokiem nasączyłam ciasto). Mase przykryj
biszkoptem, następnie na jego wierch wyłóż
dżem (gotujemy go przed samym pokryciem
biszkoptu). Polewę robimy dopiero, gdy
dżem na
biszkopcie stężeje, gdy to się stanie, całość polewamy
czekoladą.Gotowe!Osobiście uwielbiam to ciasto :)