Wykonanie

Witajcie ! Dziś podzielę się z
Wami przepisem na wyjątkowe naleśniki. Bardzo podobny rodzaj placków je się na śniadanie w USA i Kanadzie z
syropem klonowym. Ja najbardziej je lubię z
bitą śmietaną i
owocami sezonowymi. Od zwykłych cienkich naleśników te różnią się kilkoma rzeczami. Ciasto musi być trochę gęstsze i podczas smażenia trzeba je lać tylko na środek patelni. Proporcje w
sumie nigdy nie wychodzą identycznie, ale wygląda to mniej więcej tak :*0,5 l
mleka*ok 1,5 szkl
mąki*2
jaja*pół łyżki
cukru*
cukier waniliowy lub aromat w olejkach do ciast* trochę
sody oczyszczonej (czyli połowa płaskiej łyżeczki )*opcjonalnie kilka łyżek
jogurtu naturalnego*odrobina
oleju na początek smażenia*
bita śmietana, dowolne dodatki
owocowe lub
cukier puder,
dżem
Ciasto wyrabiamy mikserem aż do uzyskania płynnej jednolitej i równocześnie trochę ciężkiej masy. Na rozgrzanej patelni dajemy kapkę
oleju i pojedynczo smażymy placki.
Soda sprawia że ciasto się unosi , tworząc na swojej powierzchni "kratery". Każdy kolejny placek powinien się z łatwością dać obrócić bez przywierania.Naleśniki mogą być bardzo łatwą w wykonaniu bazą do wszystkich
śmietanowo-
owocowych deserów. Komponują się ze wszystkim wyśmienicie. Na zdjęciu
śmietana z
borówkami i kawałkami
czekolady a na wierzchu kosteczki pokrojonego
arbuza.Sprawdzona kompozycja to także Nutella i
banany.Taka forma naleśników jest chętniej jedzona przez dzieci, bo placki są suche w dotyku i można je jeść rwąc na kawałki .