Wykonanie
Tym razem troszkę angielskiej kuchni , mianowicie Chicken Pie. Dosłownie tłumacząc ciasto z
kurczaka. W Anglii Chicken Pie tak jak i inne "Paje" podaje z
Mash Potato ( Tłuczone
ziemniaki z dodatkiem
mleka,
masła i przypraw - najczęściej
gałki muszkatołowej ) oraz z Gravy sos. Jest to ciemny
sos pieczeniowy. Ale wszystko pewnie zależy od hrabstwa. Ja przygotowałem spolszczoną wersję tej potrawy

Składniki na 4 babeczki
Ciasto francuskie w ruloniepodwójna
pierś z kurczakapapryka czerwonaporduża
cebulakilka
pieczarek200 ml.
śmietany 36%sól ,
pieprz,jeśli lubimy na ostro to
chillipół szklanki
wodyPrzygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy warzywa, podlewamy
wodą i dusimy , aż do momentu gdy
woda odparuje. Teraz możemy wlać
śmietanę, doprawić i cały czas delikatnie mieszając poczekać aż zgęstnieje.Żaroodporne salaterki wykładamy
ciastem francuskim , wlewamy do nich nasz sos i szczelnie przykrywamy
ciastem. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do momentu gdy ciasto
zrobi się rumiane i chrupiące.Możliwości podawania jest wiele, ja podałem je z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżych
buraczków.
