Wykonanie
Witam! :)Lubisz kruche, aromatyczne mięso? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie! Przedstawiam wam moją wersję duszonej
łopatki ;). Jest tak dobra, że aż oszalałem!
Serio!Marynata (na ok. 80 dag
mięsa):1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
ziół prowansalski1 łyżeczka
czosnku granulowanegopół łyżeczki
pieprzu czarnegopół łyżeczki
oreganopół łyżeczki
pieprzu cayenne2 szczypty
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej4 łyżki
ketchupu pikantnego4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
słodkiej papryki150 ml
wody3 łyżeczki
sosu sojowegoDodatkowo:2
liście laurowe2 ziarenka
ziela angielskiegopół
cebuliPrzygotowanie:Umyte, pokrojone i osuszone
mięso natrzyj
solą,
ziołami prowansalskimi,
pieprzem czarnym,
cayenne,
oregano,
gałką muszkatołową i
cynamonem. Jeśli nie lubisz
cynamonu lub uważasz go za zbędny, to go nie dodawaj. Ja lubię
cynamon, ponadto da on tej
łopatce wspaniały aromat i sugeruję go użyć. Następnie połącz
ketchup,
sos sojowy,koncentrat i
paprykę z
wodą, porządnie wymieszaj i zalej
mięso. Schowaj mięsiwo do lodówki i marynuj przez cały dzień.
Następnego dnia wyjmij mięcho z lodówki, wrzuć je na dobrze rozgrzany tłuszcz (jeśli zostanie trochę marynaty w misce to jest pozostaw, przyda się). Podsmażaj po 5 minut z każdej strony, dodaj
ziele angielskie,
cebulę i
liście laurowe, zalej małą ilości
wody (ok. 100 ml) i duś pod przykryciem na małym ogniu. Duś ok, 60 minut. Pod koniec duszenia dodaj resztę marynaty (o ile zostało jej choć troszkę). I gotowe! A jakie dobre :).Smacznego!