Wykonanie
Ostatnio mam troszkę więcej wolnego czasu, więc chętnie spędzam go w kuchni. Na zewnątrz zimno, dlatego o tej
porze roku szczególnie smakują mi wszelkiego rodzaju zupy. Ze względu na to, że na wigilii zajadałam się barszczem z uszkami, pomyślałam o nim, ale w wersji zabielanej. Mój przepis różni się prawdopodobnie od wielu tradycyjnych wersji, ale jest pyszny i sycący. Polecam szczególnie z całymi
ziemniakami i
jajkiem. Ja wybieram wersję z samymi
ziemniakami, ale mój luby preferuje i
jajko i
ziemniaki.
Składniki na około 3-3,5l barszczyku:- 3 średniej wielkości
buraki-300 ml koncentratu barszczu czerwonego(polecam szczególnie zakwasy robione własnoręcznie, ale ja w przypadku ich braku używam tych sklepowych i barszczyk smakuje równie wyśmienicie)-2 ząbki czonsku- 1
marchewka-1/3
korzenia pietruszki- 2
liście laurowe-4 ziarenka
ziela angielskiego-2 kostki
bulionowe(najlepiej
kostki z bulionu na
wędzonym boczku ale dla osób nie preferujacych tego smaku polecam wołowe)-jedna płaska łyżeczka
octu-2 duże łyżki
śmietany 12%-
sól i
pieprz według uznania(ja w swojej wersji użyłam około
trzech plaskich łyżeczek
soli i jedną pełną
pieprzu, ale uwielbiam jeść słono i ostro.)Warzywa obieramy, kroimy w kostkę(
czosnek wrzucamy cały) i umieszczamy w garnku. Zalewamy wszystko
wodą. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie. Gotujemy około 35 min. Następnie dodajemy koncentrat z
buraków,kostki
bulionowe,
sól,
pieprz i gotujemy kolejne 5 min. Wlewamy
ocet, mieszamy i doprawiamy
pieprzem i
solą według własnego uznania. Do mniejszego naczynia(może być szeroki kubek) przelewamy troszkę barszczu, dodajemy
śmietanę i intensywnie mieszamy, aby
śmietana swobodnie się rozprowadziła(najlepiej za pomocą
montewki). Przelewamy zawartość kubka do garnka i zagotowujemy.Przepis jest prosty, a barszczyk pyszny.Smacznego:)