Wykonanie
Delikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że
truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu
smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni.

SKŁADNIKI (tortownica 20 cm)
BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka
biszkoptów)2
jajka2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMASA SEROWA500g
serków homogenizowanych500 g
jogurtu naturalnego10 sztuk pralinek
kokosowych8 łyżeczek
żelatyny150g
cukru pudruPONADTO10
truskawek10 kulek
kokosowych lu Rafaello

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt kakaowyBiałka oddzielić od
żółtek i ubić, stopniowo dodawać
cukier,
potem żółtka i na koniec dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.Masa serowa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej
wody i mieszać, aż
żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.
Ser,
jogurt i
cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Przestygnięteą
żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Na
biszkopt wylać około 10 łyżek masy serowej, na niej ułożyć w małych odstępach kulki
kokosowe, i zalać pozostałą masą
serową. Wstawić do lodówki aby sernik stężał. Na zastygniętym serniku układać na przemian *
truskawki i kulki
kokosowe .*
Truskawki aby zachowały dłużej świeży wygląd należy je na chwile znużyć w
żelatynie, i wtedy układać na serniku.

