ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO

SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO

nazwa

Wykonanie

Delikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką . Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni.
SKŁADNIKI (tortownica 20 cm)
BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów)
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
500g serków homogenizowanych
500 g jogurtu naturalnego
10 sztuk pralinek kokosowych
8 łyżeczek żelatyny
150g cukru pudru
PONADTO
10 truskawek
10 kulek kokosowych lu Rafaello
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt kakaowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.
Masa serowa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.
Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Na biszkopt wylać około 10 łyżek masy serowej, na niej ułożyć w małych odstępach kulki kokosowe, i zalać pozostałą masą serową. Wstawić do lodówki aby sernik stężał. Na zastygniętym serniku układać na przemian * truskawki i kulki kokosowe .
* Truskawki aby zachowały dłużej świeży wygląd należy je na chwile znużyć w żelatynie, i wtedy układać na serniku.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2015/06/sernik-na-zimno-z-rafaello.html