ßßß Cookit - przepis na CIASTO WIŚNIOWE

CIASTO WIŚNIOWE

nazwa

Wykonanie

Delikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną.
SKŁADNIKI: (forma ; 23 x 23)
biszkopt
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
Masa wiśniowa
2 galaretki wiśniowe
500 g serka waniliowego
Ponadto
400 g dżemu wiśniowego
500 ml śmietany 36%
cukier waniliowy
1,5 łyżki żelatyny
Lub zamiast bitej śmietany krem budyniowy
Sposób przygotowania:
biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.
Masa wiśniowa
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami.
1 .Schłodzony biszkopt przekroić na 2 blaty, nasączyć ulubionym ponczem
2 .Pierwszy blat posmarować połową dżemu na to wyłożyć tężejącą masę wiśniową, przykryć kolejnym blatem, posmarować pozostałą częścią dżemu.
3 .Żelatyne rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody odstawić do wystygnięcia.
4 .Ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodać cukier waniliowy (można dodać zwykły cukier) i wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
5 . Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto.
Przed podaniem słodzić w lodówce.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/03/ciasto-wisniowe.html