Delikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną.SKŁADNIKI: (forma ; 23 x 23)biszkopt5 jajek5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek cukruMasa wiśniowa2 galaretki wiśniowe500 g serkawaniliowegoPonadto400 g dżemu wiśniowego500 ml śmietany 36%cukier waniliowy1,5 łyżki żelatynyLub zamiast bitej śmietany krem budyniowySposób przygotowania:biszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.Masa wiśniowaGalaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serekwaniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami.1 .Schłodzony biszkopt przekroić na 2 blaty, nasączyć ulubionym ponczem2 .Pierwszy blat posmarować połową dżemu na to wyłożyć tężejącą masę wiśniową, przykryć kolejnym blatem, posmarować pozostałą częścią dżemu.3 .Żelatyne rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody odstawić do wystygnięcia.4 .Ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodać cukier waniliowy (można dodać zwykły cukier) i wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.5 . Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto.Przed podaniem słodzić w lodówce.