ßßß Cookit - przepis na CIASTO CYTRUSOWE

CIASTO CYTRUSOWE

nazwa

Wykonanie

Szybkie łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.
Składniki forma( 25 cm x 10 cm )
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
125 g masła
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropel aromatu cytrynowego
Starta skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam;
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Polewa
Szklanka jogurtu naturalnego
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
aromat cytrynowy
łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów
Owoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę pozostałą po owocach)
Ciasto
Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą.
Polewa
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/11/ciasto-cytrusowe.html