ßßß
Słodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych.
Masa śliwkowa20 sztuk śliwek250 g sera białego2 łyżki cukru2 łyżki żelatynyMasa śmietanowa250 ml śmietany kremówki3 łyżki wiórków kokosowych2 łyżki cukru1 łyżka żelatynyBiszkopt3 jajka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniasposób przyrządzeniaBiszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minBita śmietanaŻelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić masę śmietanową do lodówki.masa śliwkowaŻelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem i gotować do momentu aż zmienią kolor na czerwony i zgęstnieją , następnie przelać przez sitko. Ser zmiksować z cukrem, dodać mus śliwkowy i dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli żelatynę, odstawić do lodówki aby masa stężała.Foremkę keksówkę, wyłożyć folią spożywczą. Z upieczonego biszkoptu wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową, przykryć wyciętym biszkoptem, na biszkopt wylać tężejącą masę śliwkową i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik posypać wiórkami kokosowymi.