ßßß
S K Ł A D N I K I :ciasto (blacha ok. 30 cm):3 szklanki mąki5 łyżek cukru3 żółtka150 g masła3 łyżki zimnej wodyszczypta solimasa :szklanka jagód200 ml śmietany 12%1 jajko2 białkasok z połówki cytryny2 łyżki mąkiłyżka cukrupłaska łyżka cukru wanilinowegołyżeczka proszku do pieczenia230 g. nutelli lub innego kremu czekoladowegoszczypta soli
P R Z Y G O T O W A N I E :1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki, ugnieć na gładkie ciasto. Formę posmaruj dokładnie tłuszczem i wyłóż ciastem. Delikatnie poprósz mąką i włóż do lodówki na ok. 30-40 min.2. Zimne ciasto gęsto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia. W celu uniknięcia "brzuchów" na papier wysyp ok. 2 szklanki fasoli/grochu i delikatnie dognieć ciasto.Całość (grochu nie ściągamy) włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C z termoobiegiem na 15 minut.
3. Czas na przygotowanie masy: śmietanę, jagody, jajko, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy, mąkę zmiksuj na "czysty koktajl" (bez grudek, owoców itp.). Białka wraz z proszkiem i solą ubij na "śnieg". Pomału wymieszaj śnieg z koktajlem. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, żeby nie opadła!
4. Wyjmij ciasto z piekarnika, ściągnij papier z grochem. Delikatnie przełóż na ciasto masę i rozsmaruj ją (możesz posypać ją jeszcze świeżymi jagodami). Włóż z powrotem do piekarnika na 20 min, temp.: 190 st. C, grzanie góra-dół.Tarta będzie gotowa, kiedy masa stanie się sprężysta.5. Krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej i delikatnie rozsmaruj na masie jagodowej. Należy tu bardzo uważaj, gdyż masa lubi się "pozwijać". Całość posyp jagodami. Polecam zrobienie "korony" ze świeżych liści mięty.Przechowuj w lodówce.
bon appétit!