Wykonanie
Czy jest coś lepszego niż sezonowe owoce? Oczywiście, że nie! Korzystając z okazji do świętowania (rozpoczęcie wakacji) postanowiłam stworzyć coś na bazie letnich
owoców. Wybór padł na tartę.
Tarta jagodowo-czekoladowa, która powstała jest połączeniem kwasowości
jagód i
cytryny ze
słodyczą czekolady. Idealna na niedzielne popołudnie! Dedykuję ją wszystkim, którzy nie liczą kalorii ;)

S K Ł A D N I K I :ciasto (blacha ok. 30 cm):3 szklanki
mąki5 łyżek
cukru3
żółtka150 g
masła3 łyżki zimnej
wodyszczypta
solimasa :szklanka
jagód200 ml
śmietany 12%1
jajko2
białkasok z połówki
cytryny2 łyżki
mąkiłyżka
cukrupłaska łyżka
cukru wanilinowegołyżeczka
proszku do pieczenia230 g. nutelli lub innego
kremu czekoladowegoszczypta
soli
P R Z Y G O T O W A N I E :1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki, ugnieć na gładkie ciasto. Formę posmaruj dokładnie tłuszczem i wyłóż
ciastem. Delikatnie poprósz
mąką i włóż do lodówki na ok. 30-40 min.2. Zimne ciasto gęsto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia. W celu uniknięcia "brzuchów" na papier wysyp ok. 2 szklanki fasoli/grochu i delikatnie dognieć ciasto.Całość (
grochu nie ściągamy) włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C z termoobiegiem na 15 minut.

3. Czas na przygotowanie masy:
śmietanę,
jagody,
jajko,
sok z cytryny,
cukier,
cukier wanilinowy,
mąkę zmiksuj na "czysty koktajl" (bez grudek,
owoców itp.).
Białka wraz z proszkiem i
solą ubij na "śnieg". Pomału wymieszaj śnieg z koktajlem. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, żeby nie opadła!

4. Wyjmij ciasto z piekarnika, ściągnij papier z
grochem. Delikatnie przełóż na ciasto masę i rozsmaruj ją (możesz posypać ją jeszcze świeżymi
jagodami). Włóż z powrotem do piekarnika na 20 min, temp.: 190 st. C, grzanie góra-dół.
Tarta będzie gotowa, kiedy masa stanie się sprężysta.5.
Krem czekoladowy rozpuść w kąpieli
wodnej i delikatnie rozsmaruj na
masie jagodowej. Należy tu bardzo uważaj, gdyż masa lubi się "pozwijać". Całość posyp
jagodami. Polecam zrobienie "korony" ze świeżych liści
mięty.Przechowuj w lodówce.

bon appétit!