ßßß Cookit - przepis na Tarta jagodowo-czekoladowa

Tarta jagodowo-czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Czy jest coś lepszego niż sezonowe owoce? Oczywiście, że nie! Korzystając z okazji do świętowania (rozpoczęcie wakacji) postanowiłam stworzyć coś na bazie letnich owoców. Wybór padł na tartę. Tarta jagodowo-czekoladowa, która powstała jest połączeniem kwasowości jagód i cytryny ze słodyczą czekolady. Idealna na niedzielne popołudnie! Dedykuję ją wszystkim, którzy nie liczą kalorii ;)
S K Ł A D N I K I :
ciasto (blacha ok. 30 cm):
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
3 żółtka
150 g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
masa :
szklanka jagód
200 ml śmietany 12%
1 jajko
2 białka
sok z połówki cytryny
2 łyżki mąki
łyżka cukru
płaska łyżka cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
230 g. nutelli lub innego kremu czekoladowego
szczypta soli
P R Z Y G O T O W A N I E :
1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą wszystkie składniki, ugnieć na gładkie ciasto. Formę posmaruj dokładnie tłuszczem i wyłóż ciastem. Delikatnie poprósz mąką i włóż do lodówki na ok. 30-40 min.
2. Zimne ciasto gęsto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia. W celu uniknięcia "brzuchów" na papier wysyp ok. 2 szklanki fasoli/grochu i delikatnie dognieć ciasto.
Całość (grochu nie ściągamy) włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C z termoobiegiem na 15 minut.
3. Czas na przygotowanie masy: śmietanę, jagody, jajko, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy, mąkę zmiksuj na "czysty koktajl" (bez grudek, owoców itp.). Białka wraz z proszkiem i solą ubij na "śnieg". Pomału wymieszaj śnieg z koktajlem. Masę należy przygotować tuż przed wyjęciem ciasta z piekarnika, żeby nie opadła!
4. Wyjmij ciasto z piekarnika, ściągnij papier z grochem. Delikatnie przełóż na ciasto masę i rozsmaruj ją (możesz posypać ją jeszcze świeżymi jagodami). Włóż z powrotem do piekarnika na 20 min, temp.: 190 st. C, grzanie góra-dół.
Tarta będzie gotowa, kiedy masa stanie się sprężysta.
5. Krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej i delikatnie rozsmaruj na masie jagodowej. Należy tu bardzo uważaj, gdyż masa lubi się "pozwijać". Całość posyp jagodami. Polecam zrobienie "korony" ze świeżych liści mięty.
Przechowuj w lodówce.
bon appétit!
Źródło:http://truskawkowechilli.blogspot.com/2014/06/tarta-jagodowo-czekoladowa.html