Wykonanie
Co się je w kinie? Popcorn, m&m's, nachosy... Te ostatnie moim zdaniem są najciekawsze. W tych wielkich internetach można znaleźć wiele przepisów na domowe nachos. Bardzo lubię łączyć przepisy, dlatego dzisiaj zaproponuję Wam Ostrrre Nachos : )

S K Ł A D N I K I :250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
solipół szklanki przegotowanej, letniej
wodyoliwaSuszone
przyprawy:
oreganosłodka papryczka
papryczka chilibazyliaP R Z Y G O T O W A N I E :1. Przygotuj ciasto na tortille: zmieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól. Dodaj
wodę i dwie łyżki
oliwy. Jeżeli ciasto będzie zbyt tłuste, możesz dodać jeszcze trochę
mąki. Osobiście preferuję właśnie ciasto bardziej suche, a nie tłuste. Wyrabiaj przez około 5 minut.

2. Ciasto podziel na kilka części jak na zdjęciu powyżej. Następnie maksymalnie rozwałkuj pierwszą i każdą kolejną część na kształt koła o średnicy takiej samej jak patelnia, na której będziesz piekł.

3. Gotowe rozwałkowane placki smaż na suchej patelni teflonowej aż do pojawienia się brązowych plamek.

4. Tak upieczone i wystudzone tortille pokrój na małe trójkąty, wsyp do dużej miski i wlej około pół szklanki
oliwy. Wymieszaj. Następnie całość posyp zaproponowanymi przeze mnie
przyprawami suszonymi lub dodaj własne. Całość również usmaż na teflonowej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że trójkąciki również możesz smażyć partiami, jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelnię.

5. Polecam również z sosem
serowym (półtorej kostki
topionego sera rozpuść na rondelku, dodaj pół szklanki
mleka, łyżeczkę słodkiej papryczki i szczyptę
soli; podawaj w naczyniu do fondue, ponieważ bardzo szybko twardnieje) lub salsą (zmiksuj dowolną ilość
pomidorów z
papryką,
cebulą,
bazylią,
oregano,
solą i
chili).bon appétit!