Wykonanie
Odkąd pamiętam, na naszym
stole wielkanocnym co roku pojawia się mazurek z tego właśnie przepisu. Ciasto nie jest skomplikowane ani pracochłonne, a jego zaletą jest to, że jest smaczniejsze po kilku dniach, gdy skruszeje, więc można (a nawet należy) przygotować je wcześniej. Jest to zdecydowanie moje ulubione ciasto wielkanocne :)

Składniki na ciasto:3 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
cukru pudru20 dag
masła lub
margaryn y1 łyżka
smalcu4
żółtka1
cukier waniliowy1/2 paczki
proszku do pieczenia1-2 łyżki
śmietany 18%1 wiaderko twardej
marmoladySkładniki na polewę:100 g
gorzkiej czekolady6 czubatych łyżek
cukru pudru3 czubate łyżki
kakao2 łyżki
masła2 łyżki
wody1
cukier waniliowyDekoracja:
bakalie,
suszone morele, M&M'sy lub inne drażetki

Wykonanie:Do miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dodać zimne
masło,
smalec i
cukry, a następnie dokładnie posiekać. Dodać
żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na koniec dodać niewielką ilość
śmietany, aby nadać ciastu odpowiednią, gęstą konsystencję. Wyrobione ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.Dwie blachy do pieczenia o wymiarach ok. 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto się schłodzi, oddzielić niewielką jego ilość na rąbek, a resztę podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować i wyłożyć
ciastem blaszki. Resztę ciasta zrolować w cienki wałek, obłożyć nim krawędzie jednego placka i ukośnie ponacinać nożem. Ciasta piec po kolei w piekarniku ustawionym na górną i dolną grzałkę w temp. 200° przez ok. 20 minut.Gdy ciasta przestygną, w garnku podgrzać
marmoladę. Przełożyć nią blaty i lekko docisnąć.Wszystkie składniki na polewę podgrzewać na małym ogniu w rondelku lub garnku z grubym dnem do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając i uważając, aby polewa się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, wyłożyć ją na ciasto i wyrównać łyżką.Udekorować mazurek, zanim polewa wystygnie. Odstawić na co najmniej jeden dzień, aby ciasto skruszało.

Smacznego :-)