Wykonanie
Skoro na moim blogu, są już przepisy na dwa ciasta
jogurtowe, postanowiłam zamieścić słów kilka o tym co zrobić, żeby w przypadku tych ciast ustrzec się zakalca, który jest zmorą każdej miłośniczki wypieków.Po pierwsze zadbaj oto, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wyjmij z lodówki wcześniej
jogurty i
jaja, które użyjesz przy pieczeniu ciasta
jogurtowego.Po drugie przesiej
mąkę i
proszek do pieczenia, wówczas nie będzie w nich grudek, które zmuszają do dłuższego miksowania, mieszania.Po trzecie nie mieszaj masy długo, jedynie do połączenia składników.Po czwarte wstawiaj ciasto zawsze do nagrzanego piekarnika.Po czwarte jeśli twój piekarnik zbyt mocno przypieka z góry, wyłącz grzanie góra, bo przyczyną zakalca bywa również fakt, że ciasto zanadto wysuszy się na wierzchu.Życzę smacznych ciast
jogurtowych, niech będą mokre, ciężkie, ale nigdy zakalcowe :)Smacznego.Porada 2: Jak ugotować
bulion warzywnyPodstawa każdej dobrej zupy to smaczny
bulion warzywny, dlatego uznałam, że w poradach musi być wzmianka na ten temat. Zapoznajcie się z przepisem a ugotowanie żadnej zupy nie będzie wam straszne.
Bulion możecie też mrozić w pojemnikach do mrożenia
lodu i w taki sposób zrobić sobie domowe
kostki rosołowe.Składniki na
bulion warzywny:
por1
marchewkapołówka
selerakorzeń pieruszkimały kawałek
kapusty włoskiej1
cebula2 ziarna
ziela angielskiego3 ziarna
czarnego pieprzupół łyżeczki
soliPrzygotowanie:1. Warzywa umyć.
Marchewkę,
pietruszkę,
selera,
cebulę, obrać, ale nie kroić i zostawić w całości, podobnie jak
kapustę.2. Umyte i oczyszczone warzywa zalać litrem
wody, dodać
przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny, do momentu, aż warzywa będą miękkie i oddadzą swój smak bulionowi.3. Gdy
bulion będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmujemy
marchewkę pietruszkę,
selera,
kapustę i
cebulę, chyba, że lubisz jak w zupie pływa dużo różnorodnych warzyw, wtedy je zostaw, ale pamiętaj by przed gotowaniem je pokroić.Na bazie tego
wywaru, robię prawie każdą zupę.Smacznego :)