ßßß Cookit - przepis na Porady kulinarne

Porady kulinarne

Wykonanie

Skoro na moim blogu, są już przepisy na dwa ciasta jogurtowe, postanowiłam zamieścić słów kilka o tym co zrobić, żeby w przypadku tych ciast ustrzec się zakalca, który jest zmorą każdej miłośniczki wypieków.
Po pierwsze zadbaj oto, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wyjmij z lodówki wcześniej jogurty i jaja, które użyjesz przy pieczeniu ciasta jogurtowego.
Po drugie przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wówczas nie będzie w nich grudek, które zmuszają do dłuższego miksowania, mieszania.
Po trzecie nie mieszaj masy długo, jedynie do połączenia składników.
Po czwarte wstawiaj ciasto zawsze do nagrzanego piekarnika.
Po czwarte jeśli twój piekarnik zbyt mocno przypieka z góry, wyłącz grzanie góra, bo przyczyną zakalca bywa również fakt, że ciasto zanadto wysuszy się na wierzchu.
Życzę smacznych ciast jogurtowych, niech będą mokre, ciężkie, ale nigdy zakalcowe :)
Smacznego.
Porada 2: Jak ugotować bulion warzywny
Podstawa każdej dobrej zupy to smaczny bulion warzywny, dlatego uznałam, że w poradach musi być wzmianka na ten temat. Zapoznajcie się z przepisem a ugotowanie żadnej zupy nie będzie wam straszne. Bulion możecie też mrozić w pojemnikach do mrożenia lodu i w taki sposób zrobić sobie domowe kostki rosołowe.
Składniki na bulion warzywny:
por
1 marchewka
połówka selera
korzeń pieruszki
mały kawałek kapusty włoskiej
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę, selera,cebulę, obrać, ale nie kroić i zostawić w całości, podobnie jak kapustę.
2. Umyte i oczyszczone warzywa zalać litrem wody, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny, do momentu, aż warzywa będą miękkie i oddadzą swój smak bulionowi.
3. Gdy bulion będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmujemy marchewkę pietruszkę, selera, kapustę i cebulę, chyba, że lubisz jak w zupie pływa dużo różnorodnych warzyw, wtedy je zostaw, ale pamiętaj by przed gotowaniem je pokroić.
Na bazie tego wywaru, robię prawie każdą zupę.
Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/p/porady.html