Wykonanie

Na dworze zimno, brrr..., więc to znak, że rozpoczął się sezon na rozgrzewające, sycące zupy :) :) wczoraj zajadaliśmy
ogórkową według Maminego przepisu. To wspomnienie smaku dzieciństwa. uwielbiałam ten moment, kiedy wpadałam do domu po szkole a w garnku bulgotała zupa :) to był znak, że Mama tego dnia jest w domu. Ech pyszne miałam dzieciństwo, pyszne :) :)Składniki:1 litr
bulionu warzywnego lub z
kurczakaogórki kiszone (ich liczba zależy od ich wielkości i od tego jak kwaśną zupę preferujecie)
ziemniaki (ich liczba zależy od tego jak gęstą zupę lubicie)
śmietana 18%Składniki na
bulion warzywny:
por1
marchewkapołówka
selerakorzeń pieruszkimały kawałek
kapusty włoskiej1
cebula2 ziarna
ziela angielskiego3 ziarna
czarnego pieprzupół łyżeczki
soliPrzygotowanie:Warzywa umyć.
Marchewkę,
pietruszkę,
selera,
cebulę, obrać, ale nie kroić i zostawić w całości, podobnie jak
kapustę.Umyte i oczyszczone warzywa zalać litrem
wody, dodać
przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny, do momentu, aż warzywa będą miękkie i oddadzą swój smak bulionowi.Gdy
bulion będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmujemy
marchewkę pietruszkę,
selera,
kapustę i
cebulę, chyba, że lubisz jak w zupie pływa dużo różnorodnych warzyw, wtedy je zostaw, ale pamiętaj by przed gotowaniem je pokroić.Jesli macie wczesniej przygotowany
bulion z warzyw lub z
kurczaka po prostu pomijacie ten etap.Do
bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki i pokrojone w plastry 2
marchewki. Gotujemy aż warzywa zmiękną.W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy
ogórki kiszone.Gdy warzywa są miękkie dodajemy do
bulionu starte
ogórki i odrobinę kwaśnego soku
ogórkowego ze słoika.Gotujemy chwilkę.Na koniec,wlewamy odrobine zupy do małej miseczki i rozprowadzamy w niej
śmietanę.
Potem zawartość miseczki wlewamy do gotującej się zupy. W ten sposób unikniecie zważenia
śmietany.Gotową zupę przyprawiamy do smaku.Smacznego :) :) :)