Wykonanie

To jedno z tych cudownie smacznych zaskoczeń kulinarnych, obok którego nie można przejść obojętnie. Pyszne, delikatne
kokosowe ciasto wykonane z
kaszy jaglanej, wolne od
mąki, glutenu i innych niezdrowych rzeczy za to bogate w smak i cudowny aromat, który roznosi się w domu podczas pieczenia :)Składniki:(na najmniejszą tortownicę o średnicy 21 cm) jeśli poslugujecie się w domu standardowym rozmiarem zwiększcie ilość skladników.1 szklanka
kaszy jaglanej2,5 szklanki
mleka ryżowego lub innego
napoju roślinnego (potrzebne do gotowania
kaszy) - można zastąpić zwykłym
mlekiem1/2 szklanki
cukru pudru (lub zmielonego
ksylitolu)część stała z puszki
mleka kokosowego ( po wstawieniu
mleka kokosowego do lodówki
woda oddziela się od kremowej części stałej w tym cieście wykorzystujemy właśnie tą drugą)4 łyżki
soku z cytrynyszklanka
wiorków kokosowychopcjonalnie
aromat migdałowy lub inny ja pominęlamPrzygotowanie:1.
Kaszę płuczemy na sicie a następnie wrzucamy do gotującego się
mleka i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Chcąc uniknąć przypalenia
kaszy pilnujemy, co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dodajemy
mleka.2. Do ugotowanej
kaszy dodajemy,
mleko kokosowe,
cukier puder,
sok z cytryny i mieszamy a następnie bledujemy wszystko na jak najbardziej jednolitą masę.3. Na koniec do zblendowanej masy dosypujemy
wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia składników.4. Gotową masę, przekładamy do natłuszczonej i obsypanej wiórkami kokosowymi formy, wygładzamy i posypujemy z wierzchu wiórkami.5. tak przygotowane ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C z włączonym termooobiegiem.Kroimy po wystudzeniu - wtedy jest zwarte, ale z góry ostrzegam, że trudno wytrzymać ten czas gdy piękny
kokosowy aromat roznosi się w domu :)Według autorki to ciasto to sernik bez
sera, mnie bardziej przypominał w smaku lekką, delikatną kokosankę :) Jest naprawdę pyyyyyyszny a za przepis pięknie dziękuję autorce bloga" kuchnia weganki", którego znajdziecie pod tym adresem www.weganka.com.
