ßßß
Składniki (ok. 20 - 25 sztuk)pół szklanki kaszy jaglanej,pół szklanki mleka,pół szklanki mleka kokosowego,2 łyżki cukru brzozowego, ewentualnie można użyć miodu, syropu z agawy, a w ostateczności cukru pudru,120 g wiórek kokosowych,łyżka masła,laska wanilii,aromat migdałowy.WykonanieKaszę płuczemy w zimnej wodzie i wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i mleczkiem kokosowym. Laskę wanilii przecinamy i wyciągamy z niej ziarenka. Dodajemy do kaszy wraz z całą laską. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko. Trzeba uważać, żeby nam się nic nie przypaliło.W międzyczasie na patelni podprażamy 100 g wiórek kokosowe do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.Z ugotowanej kaszy wyciągamy naszą laskę wanilii i od razu dodajemy wiórki. Dokładamy masło oraz kilka kropel aromatu migdałowego.Z ciepłej masy formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka można dać migdał - ja dałam dla smaku rodzynki.Gotowe rafaello schładzamy w lodówce - jeśli oczywiście wytrzyma do tego czasu:)