ßßß
Składniki na ok. 20 sztuk:- pół szklanki kaszy jaglanej- szklanka mleka- 2,5 łyżki miodu- 120 g wiórek kokosowych- łyżka masła- aromat migdałowyWykonanie:1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe - mieszamy.5. Następnie dodajemy łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu - ponownie mieszamy.6. Dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).8. Kulki układamy - jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia, chociaż myślę, że każdy w trakcie przygotowania uszczknie trochę masy. Smacznego! :D