ßßß
Uwielbiam słodycze, ale wiadomo są lekko mówiąc troszkę kaloryczne. Dlatego dzisiaj pokusiłam się o zdrowszą wersję mojego ulubionego przysmaku jakim jest Rafaello. Aby było zdrowsze i mniej kaloryczne przygotowałam je na bazie kaszy jaglanej. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony .Składniki:200g kaszy jaglanej500 ml mleka100g wiórków kokosowym + 30g wiórków do obtaczaniałyżka masła2 łyżki miodu lub syropu klonowegoWykonanie:Kaszę płuczemy pod bieżącą wodąOczyszczoną kaszę gotujemy w mleku, aż wchłonie całe mleko. (kaszę trzeba co jakiś czas mieszać aby się nie przypaliła)Pod koniec gotowanie do kaszy dodajemy miód i masło100g wiórków prażymy na patelni do lekkiego zbrązowieniaUgotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemyZ masy formujemy kulkiKulki obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowychUformowane Rafaello wkładamy do lodówki do schłodzenia