Wykonanie
Czym byłyby Święta bez sernika? Zapytają niektórzy. Tymczasem są osoby uczulone na
nabiał i o serniku światecznym mogą tylko pomarzyć. Z myślą o nich wymyśliłam sobie przepis na jaglany "sernik"
pomarańczowy. Smakuje pysznie a w wykonaniu jest banalnie prosty. I do tego, tak jak on pachnie...Składniki (na najmniejszą tortownicę o średnicy 20 cm):1 duża
pomarańcza3 szklanki
ryżowego napoju roślinnego lub opcjonalnie zwykłego
mlekaokoło 3/4 szklanki
soku pomarańczowego1 i 1/2 szklanki nieugotowanej
kaszy jaglanej3/4 szklaki
cukru pudru lub 4 łyżki
syropu z agawy lub
miodu1/2 szklanki
rodzynek plus wrzątek do namoczeniaPrzygotwanie:1.
Pomarańczę myjemy, parzymy gorącą
wodą a następnie umieszczamy w całości razem ze skórką w garnku z
wodą i od momentu wrzenia gotujemy około 60 minut do miękkości.2. Ugotowaną
pomarańczę wyjmujemy z
wody i blendujemy na gładką masę.3.
Kaszę płuczemy na sicie a następnie wkładamy do gotującego się
napoju ryżowego lub opcjonalnie zwykłego
mleka i gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut. By uniknąć przypalenia co jakiś czas zerkamy na
kaszę i mieszamy, gdy
mleko się wygotuje podlewamy
sokiem pomarańczowym.4. Do ugotowanej
kaszy dodajemy zblendowaną
pomarańczę,
cukier puder i blendujemy na względnie gładką masę. Gdyby masa była za "sucha"dolewamy odrobinę
soku pomarańczowego - u mnie jednak nie było takiej potrzeby.5.
Rodzynki moczymy chwilę we wrzątku, następnie odsączamy je na sicie, dodajemy do jaglano -pomarańczowej masy i mieszamy całość łyżką do połączenia.6. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej
olejem lub
masłem formy i pieczemy w temperaturze 180 °C i włączonym termooobiegu lub grzaniu góra - dół przez około 50 minut.Gotowe ciasto studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika a następnie wyjmujemy na paterę, dekorujemy
cukrem pudrem lub
gorzką czekoladą.Kroimy dopiero po wystudzeniu, bo tylko wtedy zachowuje formę.Ciacho jest naprawdę pyszne i bardzo
pomarańczowe. Dumna jestem z niego bardzo, bo pomysł na nie powstał w mojej głowie z połączenia Hiszpańskiego ciasta
pomarańczowego i kokosanki. (przepisy na te 2 ciasta znajdziecie także na moim blogu).Smacznego :)