ßßß Cookit - przepis na Ekspresowy deser "rafaello" z kaszy jaglanej

Ekspresowy deser "rafaello" z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Kaszę jaglaną, która zostaje z obiadu, staram się wykorzystać na różne sposoby, najchętniej na słodko :). Tym razem powstał deser w smaku przypominający trochę "Rafaello". Taka zdrowsza wersja na pewno zasmakuje też dzieciom.
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka (lub mleka roślinnego kokosowego)
1/2 szklanki wiórków kokosowych (Kresto)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
3 łyżki ksylitolu/ cukru pudru (lub stewia wg uznania)
3-4 łyżki mielonych migdałów (BackMit)
2 łyżki migdałów w słupkach
Do blendera wlać mleko, dodać ksylitol i siemię lniane.
Następnie dołożyć ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz wiórki kokosowe i zmiksować.
Spróbować czy jest wystarczająco słodkie. Na koniec dodać migdały w kawałkach i wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta.
Deser przekładamy do kieliszków/salaterek i dekorujemy wiórkami oraz migdałami. Jest od razu gotowy do spożycia, ale lepiej smakuje gdy odstawimy go do lodówki na godzinę.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/06/ekspresowy-deser-rafaello-z-kaszy.html