Wykonanie
Kaszę jaglaną, która zostaje z obiadu, staram się wykorzystać na różne sposoby, najchętniej na słodko :). Tym razem powstał deser w smaku przypominający trochę "Rafaello". Taka zdrowsza wersja na pewno zasmakuje też dzieciom.1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 szklanki
mleka (lub
mleka roślinnego
kokosowego)1/2 szklanki
wiórków kokosowych (Kresto)1 łyżka mielonego
siemienia lnianego3 łyżki ksylitolu/
cukru pudru (lub
stewia wg uznania)3-4 łyżki mielonych
migdałów (BackMit)2 łyżki
migdałów w słupkachDo blendera wlać
mleko, dodać
ksylitol i
siemię lniane.Następnie dołożyć ugotowaną i ostudzoną
kaszę oraz
wiórki kokosowe i zmiksować.Spróbować czy jest wystarczająco słodkie. Na koniec dodać
migdały w kawałkach i wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta.Deser przekładamy do kieliszków/salaterek i dekorujemy wiórkami oraz
migdałami. Jest od razu gotowy do spożycia, ale lepiej smakuje gdy odstawimy go do lodówki na godzinę.