Wykonanie
Na początek wyjaśnienie. Muszę przyznać, że to ciasto ma wspólnego z sernikiem tyle, co ja z top modelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam więc zostawić to bez zmian. A teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek
ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy
kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą je z chęcią. Ciekawe doświadczenie kulinarno - smakowe. ;-) Przed podaniem polałam
kremem czekoladowym i posypałam ziarnami
granatu. Można polać je również
budyniem lub jeść bez dodatków.

1 szklanka ekologicznej
kaszy jaglanej Symbio3 szklanki
mleka1/2 szklanki ekologicznego
cukru trzcinowego Symbio1 puszka
mleka kokosowego1/2 szklanki
wiórków kokosowych4 łyżki
soku z cytryny1.
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy
mlekiem, dodajemy
cukier,
wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli
kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy
wodę lub
mleko.
Kaszę studzimy.2. Do wystudzonej
kaszy dodajemy
cukier,
sok z cytryny i stałą (białą) część
mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy
cukru.3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.





