ßßß Cookit - przepis na Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio

Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio

nazwa

Wykonanie

Na początek wyjaśnienie. Muszę przyznać, że to ciasto ma wspólnego z sernikiem tyle, co ja z top modelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam więc zostawić to bez zmian. A teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą je z chęcią. Ciekawe doświadczenie kulinarno - smakowe. ;-) Przed podaniem polałam kremem czekoladowym i posypałam ziarnami granatu. Można polać je również budyniem lub jeść bez dodatków.
1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Symbio
3 szklanki mleka
1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki soku z cytryny
1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy.
2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru.
3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/kokosowy-sernik-jaglany-z-ekologicznej.html